Als je overzicht probeert te houden in je leven, dan willen veronderstellingen nog weleens roet in het eten gooien. Maar wat je denkt is niet altijd waar. Professional organizer Monique legt uit wat er éigenlijk gebeurt en wat jij eraan kunt doen.
Brigitte is pas verhuisd naar een kleinere woning. Ze heeft voor de verhuizing al veel spullen uitgezocht en weggedaan. Maar nu zit ze in haar nieuwe appartement met een stapel dozen. Ze heeft wel wat dozen uitgepakt met spullen die ze dagelijks gebruikt, maar vindt het lastig om door te pakken. Over een maand wordt ze geopereerd aan haar been en ze vindt dat ze voor de operatie klaar moet zijn met uitpakken van haar spullen en inrichten van haar huis. Dan kan ze haar energie na de operatie volledig richten op haar herstel.
Het moet in één keer goed
Deze zelfopgelegde deadline klinkt logisch. Veel mensen zouden hier voor kiezen. Maar het zorgt voor een flink gevoel van druk. Brigitte wordt erdoor verlamd; in plaats van aan de slag te gaan, piekert ze zich suf hoe ze het allemaal voor elkaar moet krijgen. Ze zoekt urenlang naar de juiste kasten en kan maar niet beslissen hoe ze haar nieuwe keuken het beste kan inrichten. Wat is nu de beste indeling? Het moet natuurlijk in één keer goed, want straks is ze tijdelijk slecht ter been en dan moet ze zich wel kunnen redden in haar eentje…
LEES OOK: WAAROM JE DENKT DAT ALLES PERFECT MOET, EN DAT EEN RECEPT IS VOOR ONGELUK…
Klopt dat wel?
We bespreken welke stappen er genomen moeten worden en bekijken of dat lukt voordat Brigitte de operatie moet ondergaan. Dat blijkt niet realistisch. Dus gaan we de situatie op een andere manier bekijken. Zijn de veronderstellingen van Brigitte dé waarheid? Of kan ze er ook anders naar kijken? De manier waarop wij ergens naar kijken, is vaak slechts één manier van kijken. Een manier die voor ons vanzelfsprekend is. Maar vanuit een ander oogpunt zie je de situatie vaak heel anders en zie je ook mogelijkheden die je eerder niet zag. Wat je denkt is niet altijd waar.
Maak het jezelf makkelijk
Zo werkt het ook bij Brigitte. Ze is dolblij met de inzichten die ze krijgt en is over veel zaken anders gaan denken. We maken een nieuw plan van aanpak waarbij we rekening houden met die acties die zij echt voor de deadline van de operatie wil uitvoeren. Voor de overige acties rekken we de deadline op. Zo blijkt het bijvoorbeeld onmogelijk om boekenkasten uit te zoeken, geleverd te krijgen en met boeken te vullen voor Brigitte’s operatie. Maar het blijkt ook onnodig. Waarom zou ze dat niet op haar gemak na de operatie doen? Met haar been omhoog kan ze prima zoeken naar geschikte kasten en voordat die geleverd worden, ben je zo een paar weken verder. Tegen die tijd is ze voldoende hersteld om de kasten in te richten. Dat idee geeft meteen lucht.
Verder heeft Brigitte het idee losgelaten dat ze zich helemaal zelfstandig moet kunnen redden na de operatie. Ze heeft daarvoor hulp gevraagd aan haar buurman en haar kinderen, die haar met alle liefde helpen. Doordat Brigitte nu anders kijkt naar de situatie, is er meer ruimte gekomen in de planning. Brigitte ziet het weer zitten en zet moeiteloos de stappen die nodig zijn.
Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.
LEES VERDER: WEET JE DAT PERFECTIONISME EIGENLIJK NIETS ANDERS DAN ANGST OP HOGE HAKKEN IS? JA ECHT!