Maria’s man had ‘n burn out #20: ‘Ik vind het heftig, alleen met de kinderen’

Maria’s man is herstellende van een burn out en gaat er een weekend alleen op uit. Waar Maria het een tijd geleden niet meer dan normaal vond de kinderen om zich heen te hebben, valt het haar nu zwaarder dan ze verwachtte…

Het is weer heel erg druk op zijn werk, zegt-ie. Mijn man trapt helaas in dezelfde valkuilen waar hij juist al die tijd behoedzaam omheen was gewandeld. Grenzen aangeven, steeds ontdekken wat je wel en niet aankunt, het lijkt me een helse taak als je in loondienst bent met hijgende deadlines en collega’s in je nek en een chef die je ook nog eens moet beoordelen. Het begrip loonslaaf is niet voor niks uitgevonden.

Eén van de voordelen van freelancen is de vrijheid om na een deadline even te gaan wandelen

Zzp’er zijn heeft zeker ook nadelen, maar één van de grote voordelen van freelancen blijft nog altijd de vrijheid om na een deadline even te gaan wandelen. Om later of eerder te beginnen en dat niet te hoeven verantwoorden. Om koffie te drinken, te facebooken en uit het raam te staren zonder dat er een baas binnenloopt. Waar ik moet leren me niet te laten leiden door mijn gevoel en mezelf ertoe te zetten te blijven schrijven en zo mijn eigen strenge baas te zijn, moet mijn man leren om voor zichzelf op te komen en zijn grenzen aan te blijven geven. Hij is diegene die dat moet doen en niemand anders. Maar dat is lastig als je dat jarenlang niet zo hebt gedaan. Nu is het bittere noodzaak, want hij wil niet terugvallen in zijn burn out.

Overdwars in bed
Om rust in zijn hoofd te krijgen, gaat hij een weekend weg. In zijn eentje. Een ander moet daar misschien niet aan denken, maar hij vindt het een genot. En ik vind het heerlijk voor hem. Kan hij eindeloze strandwandelingen maken, zijn zorgen vergeten en alleen maar aan zichzelf denken. De twee uur durende rit naar Zeeland ziet hij gelukkig zitten en we zeggen elkaar gedag. Op vrijdagavond ben ik zo blij als een kind dat ik overdwars kan liggen in ons bed. Kan netflixen wat ik wil en met de kinderen door de woonkamer kan dansen.

Geniet ervan, roep ik hem toe, want als je terugkomt, holt de drukte weer op je af

Op zaterdag vraag ik me af hoe ik het dit weekend nou eigenlijk zal aanpakken. Drie kinderen is toch een beetje druk. Gek. Een half jaar geleden had ik daar zo weinig moeite mee en nu zie ik er als een berg tegenop. Dit zeg ik natuurlijk niet tegen mijn man, die heeft mij eerder een aantal nachtjes weg gegund, dus ik ben hem het een en ander schuldig. En ik speel graag quitte. Geniet ervan, geniet er zo ontzettend van, roep ik hem toe, want als je terugkomt, holt de drukte weer op je af. Dan is zelfs het genieten met z’n allen een dagtaak. 

Toegeven aan de gedachte dat ik het heftig vind in mijn eentje met de kinderen blijkt lastiger dan ik dacht. Ik hou ervan om het vooral zelf te kunnen en vind het altijd een beetje sneu om de dag dat je met je bloedjes alleen bent meteen bij je moeder aan te kloppen. Maar ik doe het ditmaal toch.

VERDER LEZEN: AARDIG ZIJN VOOR JEZELF IS MOEILIJK. HOE DOE JE HET TOCH?

Geen weekend alleen

Deze zaterdag, de langste dag in dit weekend, zit ik bij de vrouw die mij gebaard heeft en we hebben het supergezellig met elkaar. Op dit moment ben ik blijkbaar een moeder die geen weekend in haar eentje met haar kinderen kan doorbrengen, is mijn conclusie tijdens deze dagen. Een beetje ontluisterend is dat wel, omdat ik niet afhankelijk wil zijn. Tegelijk werkt deze gedachte bevrijdend. Als het echt zo is, dan is het nu zaak om anderen op te zoeken. Zo’n bezoekje breekt de dag, zegt mijn moeder altijd die het zonde vindt dat wij als moderne werkende moeders zo weinig met anderen afspreken. Vroeger zaten ze de hele dag bij hun moeder of schoonmoeder, samen met de andere zussen en schoonzussen. Een afschrikwekkend beeld, vond ik als kinderloze. Maar dit weekend slurp ik alle gezelligheid van mijn familie in mij op. It takes a village to raise a child, vat een vriendin het voor mij samen.

Maria van Beelen, moeder van drie kinderen onder de 8 jaar, is zelfstandig schrijver en journalist voor verschillende bekende tijdschriften. Wil je graag álle artikelen van ‘Maria’s man had ’n burn out’ lezen: dat kan hier!

ANDEREN LAZEN OOK: HULP VRAGEN AAN DE MENSEN OM JE HEEN: HOE DOE JE DAT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist