Maria’s man had ‘n burn out #23: ‘Dit was mijn grootste schrikbeeld’

Het leek steeds beter te gaan, na de burn out van Maria’s man. Met vallen en opstaan, weliswaar. En dan, op een dag, gaat het echt he-le-maal mis. Maria’s grootste schrikbeeld komt uit. Wat doe je dan?

Het is hartstikke misgegaan. De dag na de kerstvakantie reed hij nog vrolijk naar zijn werk. Een nieuw jaar, schone lei. Hij zou het anders aan gaan pakken dan vorig jaar. En als ik hem thuis zo zie, bespeur ik geen onzekerheid in hem, maar zie ik een sterk persoon. Hij wil dat zijn gezin niet meer lijdt onder zijn werkstress. De kinderen gaan naar school en ik heb het huis na de feestdagen weer een klein beetje voor mezelf. Mijn jongste zoon loopt bij elke stap die ik doe achter mij aan, maar deze tweejarige is de liefste stalker die je je maar kunt wensen. En dan op de tweede werkdag van mijn man gaat het goed fout.

Mijn man zit op een kwartier rijden van ons huis en weet niet meer hoe hij thuis moet komen

’s Avonds, als ik in de pannen sta te roeren en hem elk moment verwacht, bliept mijn mobiel. 

Mijn man zit op een kwartier rijden van ons huis en weet niet meer hoe hij met de auto thuis moet komen. Ik sluit mijn ogen even nadat ik zijn appjes heb gelezen en merk dat de adrenaline in mijn lijf sprintjes trekt. Hoe moet ik hem nou halen? Ik heb geen auto, het kinderzitje zit in de auto waar mijn man nu inzit en de pannen staan op het vuur. Dan stuurt een kennis van ons op hetzelfde moment een app waarin hij vraagt hoe het met ons gaat en of hij iets kan betekenen. Even twijfel ik en dan zeg ik dat mijn man ergens stilstaat en niet weet hoe hij thuis moet komen. Een uur later wordt hij thuisgebracht. Ik breng z’n bordje eten naar onze slaapkamer waar hij voorlopig niet meer uitkomt.

Een paniekaanval
Een paniekaanval had hij. Een die maakte dat hij niet meer dan driehonderd meter achter elkaar kon rijden. Zijn stem klinkt zwak en dat is raar bij zo’n grote vent. Met een kalmte die ik niet van mezelf ken, leg ik onze drie kinderen op bed en ruim ik de boel af. Er zou een groep mensen komen, waaronder die kennis die hem net heeft thuisgebracht en ik heb besloten om de afspraak gewoon door te laten gaan. Ik wil niet meer het gevoel hebben dit allemaal in mijn eentje te moeten doen.

Hij meldt zich ziek. Niet een paar dagen, maar een week. En nog een week

Die avond ligt mijn man boven in een diepe slaap en zit ik beneden met een groep van lieve mensen die mij omhelzen met hun aanwezigheid. 

‘Misschien is dit een teken dat je nu echt thuis moet blijven,’ probeer ik de volgende ochtend tegen mijn man. Het lijkt mij meer dan duidelijk. En – anders dan vorig jaar toen ik hetzelfde zei – stemt er hij dit keer mee in. Hij kán niet meer. Hij zou niet eens weten hoe hij ooit nog naar zijn werk zal moeten rijden. Hij meldt zich ziek. Niet een paar dagen, maar een hele week. En nog een week. Ondertussen gaat hij naar de huisarts en de psycholoog. Als zijn werk hem belt met de vraag hoe het met hem is, vertelt hij het hele verhaal. Zijn werkgever schrikt zich rot en zegt dat hij de tijd moet nemen om te herstellen. 

Rust. Eindelijk heeft hij rust.

LEES OOK: HYPERVENTILATIE KOMT VAAK VOOR BIJ EEN BURN OUT. HOE KOM JE ERVAN AF?

Grootste schrikbeeld
Nu het uitzicht op werken mijlenver weg is, zie ik dat hij eindelijk van zichzelf op adem mag komen. Van dit jaar en het jaar daarvoor en weet ik veel hoeveel jaren nog meer. Toen zijn wilskracht hem erdoorheen wilde slepen en ik hem steeds aanmoedigde om zich eruit te werken. Toen zijn werk steeds meer van eiste en genoeg nog lang niet genoeg was en hij met een waas voor zijn ogen naar ons terug knikte, is zijn lichaam in opstand gekomen. Dat zat in de auto en had geen idee meer hoe thuis te komen. Ingestort. Dit was mijn grootste schrikbeeld en nu het zover is, voel ik niets anders dan opluchting. Mijn man slaapt als een os en als hij wakker is, omhels ik hem, want eindelijk is hij nu op de plek waar hij wezen moet.

(Foto: Toa Heftiba/Unsplash)

Maria van Beelen, moeder van drie kinderen onder de 8 jaar, is zelfstandig schrijver en journalist voor verschillende bekende tijdschriften. Wil je graag álle artikelen van ‘Maria’s man had ’n burn out’ lezen: dat kan hier!

LEES DOOR: EEN BURN OUT EN EEN GEZIN, DAT IS NOGAL EEN COMBINATIE. LEES ER OOK OVER IN ‘DAGBOEK VAN EEN BURN OUT’...

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist