‘Mijn beste vriendin gaat richting burn out’

astrid de jongAstrid de Jong is radiomaker, dj, moeder en stresskip, ze is op Twitter, Instagram en Facebook te vinden onder de naam astridislief. Elke vrijdag geeft ze wijze raad in onze rubriek: Lieve Astrid. Dit keer: Mijn beste vriendin gaat richting burn out.

Lieve Astrid,
Ik heb een beste vriendin, die keihard richtig burn out gaat. Ik heb haar al een paar keer gezegd dat ik me zorgen maak, maar het lijkt wel alsof ze een bord voor haar kop heeft. Ze dendert maar door, recht op die muur af. Wat moet ik doen?
X Bezorgdevriendin

Ben jij mijn vriendin toevallig? Want dit is voor veel vrouwen superherkenbaar. Bij anderen kunnen we altijd heel goed zien dat ze niet goed voor zichzelf opkomen of niet goed voor zichzelf zorgen… en zelf blijven we doorstomen als een blinde en dove stoomwals.

Er is een truc…

Zeggen dat je je zorgen maakt is natuurlijk hartstikke lief, maar voor veel stresskippen klinkt die boodschap als: jij doet iets niet goed. Een truc die goed werkt, is om tegen haar te zeggen: ‘Ik heb een vriendin die veel te veel werkt, er niet goed uit ziet en veel minder lacht dan vroeger.’ Vaak springen vriendinnen dan meteen in de meedenkhulpstand en gaan ze doorvragen en adviezen geven. Daarna kun je dan zeggen dat het eigenlijk om haar zelf ging en haar de zojuist bedachte adviezen nog eens voorleggen.

Draai het om: draai het naar jou

Als je niet zo’n begaafd actrice bent, kun je ook zeggen: ‘Stel je voor dat jij je zorgen maakte over mij, omdat ik bleek zag en veel dingen vergeet, wat zou jij dan doen?’ Of zeg: ‘Als jij beter voor jezelf zou zorgen, zou IK me beter voelen, omdat ik om je geef.’ Vaak zijn meiden met heel veel stress niet meer in staat om voor zichzelf in de bres te springen, maar doen ze het nog wél voor anderen.

Denk ook met haar mee

En praktisch: bestel eens op een drukke dag een gezonde thuisbezorgd-maaltijd voor je vriendin. Of gooi een doosje vitaminen door de brievenbus. Soms zegt zo’n gebaar meer dan honderd woorden…

Liefs,
Astrid

LEES MEER: DIT IS VOOR JE VRIENDEN: ZO GA JE OM MET EEN BURN OUT…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist