Voelt je geest te leeg en onverbonden? Voed je ziel!

De wereld is hectisch, we zeiden het al eerder (in dit artikel). Tegelijkertijd kun je zelf leiderschap tonen. Maar, hoe doe je dat precies? Onder andere door je waarden te heroverwegen. Als jij weet waar je je tijd en aandacht op wilt richten, dan zal je geest minder leeg en onverbonden voelen en zal je tegelijkertijd met datgene wat je doet of bent je ziel voelen.

Klinkt dat je zweverig in de oren? We zullen je laten zien dat het zo aards is als wat. In de vorige blogpost hebben we het belang van aarden al even uitgelegd. Nu je weer wat vaker met beide voeten op de grond staat, is het misschien makkelijker om het gekwakkel van de geest aan banden te leggen en af en toe momenten van stilte in jezelf te ervaren. Met die hernieuwde helderheid zou het zomaar kunnen dat je ineens echt voelt dat je geest leeg is. Lusteloos. Saai. Zonder verwondering. Nieuwsgierigheid. Aha, nu hebben we wat. Hier gaan we verandering in aanbrengen…tenminste als je zover bent.

Waar besteed jij je tijd en aandacht aan?

Ga eens na waar jij je aandacht en tijd aan besteedt en hoe dat voelt? Een fulltime baan? Oké, een inkomen hebben we allemaal te verdienen. Tegelijkertijd, zou een nieuwe manier van werken ook voor jou mogelijk zijn?
Anderen? Oké, leveren deze relaties je energie op…of ben je vooral aan het geven? Zorgen en angsten? Oké, ben je er klaar voor om hier iets aan te doen?
 Sporten? Oké, dat houdt je fit, toch? Of heb je stiekem een ongezonde bezetenheid ontwikkeld?

Hoe zit het met jouw energetische snoeppot

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat er genoeg thema’s zijn die ons energie kunnen kosten in plaats van opleveren. Wil je met hoofd en hart je voortbewegen op planeet aarde dan is het zaak dat je je energetische snoeppot, zoals wij het noemen, op peil brengt en goed gevuld houdt. Stap één is dat je je bewust gaat worden welke zaken je energie kost en daar eerlijk over gaat zijn. Zijn dat bijvoorbeeld de verhalen van anderen die al hun sores bij jou leggen waardoor je je een equivalent van Stichting Korrelatie voelt? Dat gaat zo niet langer. Hier is stap twee. Door duidelijk je grenzen aan te geven en je behoeftes te benoemen zullen anderen in de gaten krijgen dat ook jij steun nodig hebt. Geven en nemen heet dat. Het beste is als dit fenomeen bij jezelf in balans is. Wil je dat het bij anderen in balans komt? Geef dan zelf het goede voorbeeld en zie welk effect op je vrienden, vriendinnen en familie heeft. Blijf dit proces herhalen. Steeds opnieuw. Vergeet je het een keer? Maakt niet uit. De volgende keer beter. Live and trial! Vitaliteit en wellbeing ervaar je door je ervoor in te zetten.

Herwaardeer jezelf, heroverweeg je waarden

Stel, het thema waar je op vastloopt is werk. Duik dan diep in de waarden waar je voor staat. Laatst had een van ons een sessie met een student. Hij kon zijn studie Technische Bedrijfskunde niet waarderen. ‘Weer een nieuw fabrieksgebouw slim inrichten, pff, wat heb je eraan?’ Intussen heeft hij de switch naar Geneeskunde gemaakt en zegt: ‘Hier doe ik tenminste iets wat bijdraagt. Ik kan mensen op de verantwoordelijkheid van hun eigen gezondheid wijzen. Dit is voor mij zingeving.’ Stel jezelf de vraag: wat is voor mij zingeving? Kijk naar de antwoorden die je geeft, ga vervolgens na welk vak erbij zou kunnen passen. Wees creatief. Ga uit van mogelijkheden. Misschien kies je er wel voor om twee banen te doen in vier dagen. De ene voor het geld, de andere voor de ziel. Zo herwaardeer je jezelf. Als jij weet waar jij een verschil kunt maken, dan zal je zien dat je geest zijn verwondering hervindt.

Je waarden heroverwegen gaat eenvoudiger met een stille geest

We gaan even iets geks zeggen…om stilte en een glimp van innerlijke rust te ervaren hoef je niet per se te mediteren he…al zijn we er een meer dan groot fan van. Fidessa kiest er bijvoorbeeld voor om met haar handen in de aarde te wroeten of een serie schilderijen te maken. Het gaat erom dat je ervoor kiest om eerst een (t)huis in jezelf te vinden voordat je een (t)huis bij een ander of iets anders vindt. Besef het belang van een veilige plek in jou waar creativiteit kan ontspruiten, waar je kunt zingen en kunt huilen, waar je bescherming en steun ervaart. Dat zo’n plek een noodzakelijk goed is in deze drukke maatschappij. Besef dat een ander of iets anders jou dat niet de hele tijd gaat geven. Je hebt er zelf voor te zorgen. Alleen jij kan jezelf voortdurend licht bij schijnen. En dan nog…rust en onrust zullen elkaar afwisselen. Wrijving in de wereld is nodig; zo ontstaan parels in oesters.

Meer lezen? In ‘Mediteren met je ogen open’ het meest recente boek van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen, vind je antwoorden op vragen over mediteren en hoe je helderheid kunt vinden als je vastloopt. Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen schreven zes gezamenlijke boeken, waaronder ‘Lichter leven’ en ‘Slaapyoga’. In hun meest recente boek beschrijven de ze hoe je meditatie tijdens netelige situaties in je dagelijkse leven kunt toepassen. Volg hen op Instagram: @fidessadoctersvanleeuwen en @moonstarsearth.

LEES MEER: WAAROM NIETS DOEN SOMS ZO ONTZETTEND GOED IS OM JEZELF TE VINDEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *