Transactionele Analyse Driver: Maak voort! (2/5)

Voor jou is 24 uur niet genoeg, er is te veel te doen. En: dat kan jij ook wel, want jij kunt veel in weinig tijd. Meer dan een normaal mens. Herkenbaar? Dan heb je misschien te maken met een Maak voort Driver. In deze serie vertelt organisatieadviseur/coach Jildou over de vijf Drivers uit de Transactionele Analyse. Ze zijn vaak een bron van ellende, omdat de illusie geven dat we liefde en bestaansrecht moeten verdienen. Dit keer: Maak voort!

Allereerst een overzicht van álle Transactionele Analyse Drivers:

De vijf Drivers uit de Transactionele Analyse zijn:

1.   Wees sterk
2.   Maak voort
3.   Doe (de ander) een plezier
4.   Wees perfect
5.   Doe je best

Vaak heb je één of twee dominante Drivers.

Dit keer focussen we op Transactionele Analyse Driver 2: Maak voort!

Vijf over tien struikelt Babette als een wervelwind de vergaderzaal binnen. In vliegende vaart gooit ze haar tas op de grond , jas over de stoel en gaat zitten, terwijl ze haar excuses maakt waarom ze wat later is. Al rommelend in haar tas – op zoek naar de agenda van de vergadering – heet ze iedereen welkom. Babette is snel, spreekt en beweegt snel, en hoe drukker ze het heeft, hoe sneller ze wordt. Sinds zij de vergadering voorzit loopt deze nooit meer uit. Dat is een verademing voor velen, hoewel het wel eens ten koste van de inhoud gaat. Wanneer iemand lang van stof is vertoont Babette tekenen van agitatie. Ze gaat tikken met haar vingers, wiebelt op haar stoel en kijkt telkens op haar horloge.

Je bent een echt racemonster

Iemand met de Maak voort Driver verzet bergen werk. Ze geniet wanneer onder grote tijdsdruk gewerkt moet worden. Plant ook zoveel mogelijk dingen op een dag en heeft daarbij een grenzeloos optimistisch beeld over wat allemaal mogelijk is in 24 uur. Hierdoor maakt ze wel eens dubbele afspraken of vergeet dingen. En door de haast en de veelheid van dingen ontstaan makkelijk fouten. De Maak voort op fullspeed dendert maar door in de vijfde versnelling. Terugschakelen is geen optie: het moet af!

Elke minuut die niet productief is, is zonde van de tijd!

Maak voort Driver gedrag kan je herkennen aan het gebruik van de woorden schiet op, vlug, we moeten gaan (en de uitroeptekens kun je erbij denken). De intonatie is soms wat staccato en mensen met een Maak voort Driver spreken en bewegen snel. Over het algemeen stralen ze een gevoel van onrust en haast uit (of zelfs een tikje chaos), terwijl ze dit vaak zelf zo niet ervaren. Sterker nog: een Maak voort type kan zichzelf als wat langzaam ervaren, wat nog meer reden is om voort te maken!

Er kan altijd meer bij!

De positieve kanten van deze Driver zijn overduidelijk: mensen met de Maak voort Driver krijgen enorme hoeveelheden werk in relatief korte tijd gedaan. Ze kunnen veel tegelijkertijd aan en komen snel tot de essentie van zaken. Het zijn vaak ook snelle denkers: ze kunnen in hun hoofd snel schakelen en verbanden leggen. Ze verdoen weinig tijd en delen hun werk efficiënt in. Vaak types met pit en initiatief, die sterk gericht zijn op resultaat. En ze vinden altijd nog wel een gaatje om nóg meer in een dag te plannen. Maar wanneer de Maak Voort niet meer terug kan schakelen naar een lager versnelling, heeft dat duidelijk minder prettige effecten, zowel op haarzelf als op de omgeving.

De tijd zie jij als strijd

De keerzijde van de Maak voort Driver op fullspeed, is dat ze fouten maakt, anderen opjut en veelvuldig te laat komt en/of eerder weggaat. Ze rent zichzelf (en daarmee ook andere) volledig voorbij. Ze gaat soms zo snel, dat anderen haar niet kunnen bijbenen. Waardoor contacten vluchtig kunnen worden en er geen echte intimiteit is. Voor intimiteit, ontspanning en rust, is tijd nodig. De Maak voort in de stress ziet de tijd als strijd. Ook kan de Maak voort zichzelf volledig uitputten, wat kan resulteren in diverse fysieke klachten als (spannings)hoofdpijn, kortademigheid, concentratieproblemen, etc. Allemaal kenmerken van stress. En hoewel de Maak voort de verschijnselen wel zal herkennen heeft ze eigenlijk geen tijd om er bij stil te staan…

Van ik MOET naar ik MAG

Herken je jezelf in het Drivergedrag van de Maak voort? Dan zijn dit tips om deze Driver te neutraliseren (wanneer je merkt dat je erin schiet), zodat niet je Driver maar jijzelf de touwtjes in handen hebt:

•    NEEM DE TIJD – sta stil
•    Concentreer je erop dat je zorgvuldig naar anderen luistert, tot ze zijn uitgesproken
•    Verdiep je in ontspannings- en ademhalingstechnieken
•    Experimenteer met yoga en meditatie
•    Praat en loop bewust rustiger (dan ben je vaak nog snel genoeg!)
•    Plan extra tijd voor en na bijeenkomsten, voor sociaal contact
•    Plan voldoende tijd voor taken, in het bijzonder voor de voorbereiding ervan
•    Doe regelmatig een reality-check: vraag iemand die deze Driver helemaal niet heeft over haar dagindeling en planning. Vraag jezelf af wat realistisch is.

Allower

En wanneer je veel last ondervindt van je Driver kan je ook bewust je gedachten her-programmeren met een Allower, dit zeiden we ook in het eerste artikel. Een Allower is een toestemming die je aan jezelf geeft om ander gedrag te vertonen. Iets wat je MAG. Dus in plaats van tegen jezelf te zeggen dat je snel MOET zijn, bedenk je een tegenhanger die begint met: ‘Ik MAG … (vul maar in). Bijvoorbeeld: ‘Ik MAG het rustig aan doen’ of ‘Ik MAG spelen, rusten, t.v. kijken.’ Twijfel je of je deze Driver inzet? Vraag dan eens aan iemand uit je omgeving: ‘Wat zie je mij doen als ik gestrest ben?’

Jildou Oostenbrug heeft haar eigen coachingbureau.

LEES OOK: WELKE DRIVERS ZIJN ER NOG MEER? HIER VIND JE ZE ALLEMAAL.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist