Ik wil eigenlijk het nieuws niet meer kijken…

Het nieuws, hoe deal je daarmee – helemaal in deze tijd -, als je gevoelig bent en aanleg hebt voor stress? Astrid de Jong (@astridislief), radiomaker, moeder van drie kinderen en zelfverklaard stresskip, geeft raad.

Ha Astrid,
Ik raak gestrest van het nieuws. Trump, de vluchtelingenproblematiek, de opwarming van de aarde… Ik word echt enorm verdrietig en gestrest van het wereldnieuws. Zou het een oplossing zijn als ik gewoon maar geen journaal meer kijk? Of… wat raad jij aan?
Ikkanernietmeeomgaan

Lieve Ikkanernietmeeomgaan,

Ja. Dat is een goed idee. Gewoon ook je ramen dichtplakken, alleen je moeder, wederhelft of kinderen nog binnenlaten en je boodschappen laten bezorgen. Tv weg, radio weg, niks meer lezen en je eigen groenten gaan verbouwen en een koe en konijntjes nemen voor melk en vlees. Oh nee, geen vlees, dat is zielig.

Het is misschien een troost dat je blijkbaar erg empathisch bent

Onzin natuurlijk. Maar ik snap wel wat je bedoelt, maar je helemaal afsluiten voor wat er om je heen gebeurt lijkt me niet de oplossing. Het is misschien een troost dat je blijkbaar erg empathisch bent. Want veel mensen raken ook een beetje afgestompt en dat ben jij blijkbaar niet. En waarschijnlijk ben je ook intelligenter dan gemiddeld, want je denkt langer na over de nare dingen die je voorbij ziet komen. Helaas is dat niet altijd een voordeel, want er zijn bijvoorbeeld veel hoog-intelligente kinderen die vreselijk verdrietig worden van het idee dat kinderen in de derde wereld doodgaan van de honger.

Nee, het helpt waarschijnlijk niet als je doet alsof het er niet is

Maar het antwoord op je vraag is dus: nee, het helpt waarschijnlijk niet als je doet alsof het er niet is, want je bent te meelevend en te intelligent om dan te denken dat alle ellende niet bestaat. Je zou wel 2 andere dingen kunnen doen: probeer het piekeren te beperken: denk er 5 minuten over na en ga dan even iets heel anders doen. Iets leuks natuurlijks. Bijvoorbeeld denken aan iemand die je na staat of aan jonge poesjes. En je zou iets kunnen gaan doen voor een goed doel. Iets kleins is al genoeg. In iedere plaats worden wel vrijwilligers gezocht, ook voor kleine of tijdelijke projecten. Of ga je afval scheiden of glas in de goede glasbak gooien. Op die manier heb je misschien wat minder dat machteloze gevoel?

Succes!

Astrid

ANDEREN LAZEN OOK: BEN JIJ HOOGSENSITIEF? DAN HERKEN JE DEZE DINGEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist