Empaat: herken jij je hierin?

Empaat zijn, het is nog niet veel over geschreven. En dat terwijl het vaker voorkomt dan je denkt. In dit artikel legt Lizette van Loenen, NLP master coach, wat het is en hoe ga je er het beste mee om? 

Over HSP is veel bekend, maar over empaat-zijn een stuk minder. Het kan je zo ontzettend goed helpen als puzzelstukjes op hun plek vallen. Dat je niet gek bent, niet ‘overgevoelig’ of ‘aanstellerig’. Dat het soms gewoon écht teveel is om na je werk uiteten te gaan of op dezelfde dag te sporten, te winkelen en naar de bios te gaan. Of dat je heel erg opziet tegen een sociale gelegenheid met (on)bekenden.

Waar het vooral om draait, is het leren maken van de verbinding met jezelf

Als empaat heb je ruimte nodig, rust, tijd om op te laden. Maar waar het vooral om draait is het leren maken van de verbinding met jezelf. Je hebt een groot hart waarin iedereen prioriteit heeft, maar jouw uitdaging is om jezelf prioriteit te maken. Om bij jezelf te durven voelen wat jij nodig hebt en daar naar te handelen.

Je hoeft je woorden niet in te slikken als je vurig verlangt ze te uiten

Het draait erom dat je voor jezelf mag leren opkomen en je woorden of gevoelens niet inslikt op het moment dat je vurig het verlangen voelt om ze te uiten. Voor empaten is het een uitdaging om schuld te maken. Om nee te zeggen tegen mensen waarvan je niet zo goed weet of ze jouw nee wel accepteren. Om niet langer te willen passen in de wereld, maar een wereld te creëren die passend is voor jou.

Het gaat er niet om dat je leert om je af te sluiten voor de gevoelens van anderen, het gaat erom dat je bij jezelf mag zijn en blijven. De signalen van je lichaam bijtijds oppikt, zodat je haar niet voorbij rent.

De wereld heeft meer gevoel nodig, meer jou

Jij bent een prachtig mooi mens met een ontzettend belangrijke functie. De wereld heeft meer gevoel nodig. Meer authenticiteit. Meer compassie. Meer liefde. Meer zachtheid en verbinding. Meer jou. Jij bent nodig. Dus pas je alsjeblieft niet aan aan de wereld zoals ze is, maar wees je mooie zelf. Daarmee inspireer je anderen om hetzelfde te doen.

Herken jij jezelf in het empaat-zijn? Wat zijn je uitdagingen? Laat je reactie hieronder achter! Binnenkort meer over dit onderwerp op stressedout.nl!

LEES OOK: EMPAAT? DEZE OEFENING GAAT JE HELPEN!

Lizette van Loenen (je vindt haar site hier) is NLP master coach en heeft een eigen praktijk in Haarlem, waar ze gevoelige vrouwen begeleidt naar een leven waarin ze hun gevoeligheid kunnen beschermen én inzetten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *