‘Ik kan geen nee zeggen’

Nou, dit is er één die waarschijnlijk half Nederland heeft: moeite met nee zeggen. Wat als je door je moeite met nee zeggen te veel hooi op je vork neemt, sterker nog: ook andermans hooi? Astrid de Jong, @astridislief, moeder van drie, radiopresentator en zelfverklaard stresskip, geeft zoals altijd eerlijk advies. Hoe doet zij ‘t?

Ha Astrid,

Ik vind het altijd heel moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Ik doe iets liever wel, dan dat ik mogelijk in een conflict terechtkom of anderen teleurstel. Dit betekent dat ik én luizenmoeder ben én werk op me neem van mijn baan dat eigenlijk niet bij mijn functieomschrijving hoort én dat ik nu ook nog ceremoniemeester ben bij een huwelijk. Help.
X Kangeenneezeggen

Hahahaha. Sorry. Hahahaha. Maar ik denk altijd: als je luizenmoeder bent, dan heb je echt moeite met nee zeggen. Ik ben heel dankbaar dat er moeders zijn die het op zich nemen, maar ik kan me niet voorstellen dat je voor je lol in het haar van andere kinderen naar luizen gaat zoeken. Dus volgende keer als iemand je iets vraagt doe je twee dingen:

  1. Je stelt je voor dat ik je heel hard uitlach als je ja zegt.
  2. Je zegt: ‘Ik ben vreselijk druk, maar ik wil je niet teleurstellen. Ik ga kijken of ik er tijd voor kan maken en in dat geval laat ik het je overmorgen weten. En dan heb je dus eigenlijk nee gezegd! Je kunt zelf twee dagen later nog zeggen: ik heb even gekeken, maar het is inderdaad te druk de komende tijd.

Op je werk moet je eigenlijk hetzelfde doen: uitstellen. Meestal neemt dan iemand die deze adviezen niet leest het wel op zich, en kun jij nog twee dagen ervaren hoe het is als je genoeg tijd hebt om je eigen werk te doen. En ceremoniemeester worden bij een huwelijk: daar maak je tijd voor. En die tijd héb je ook, als je dingen die niet leuk zijn voortaan niet meer aanneemt. Tenzij je die mensen van het huwelijk eigenlijk niet zo leuk vindt. Dan kun je er misschien nu nog onderuit.

Zet ‘m op!

Liefs,
Astrid

ANDEREN LAZEN OOK: LEEF EENS WAT MEER MEE MET JEZELF. HIEROM.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist