Intuïtie, je meest onderschatte eigenschap

Je eerste ingeving is vaak de beste, ook al denken we soms van niet. Eerst doen, dan denken is daarom helemaal niet zo verkeerd, zegt Krista.

Dertien jaar geleden woonde ik in Ghana. Voor degenen die niet zo goed zijn in aardrijkskunde; geeft niks, ik wist het ook niet precies. Ghana ligt naast Ivoorkust, en ten Westen van Nigeria. Ik reisde mee met mijn man, die er voor een ingenieursbureau een waterzuivering ging bouwen. Ik vond al gauw werk bij de Nederlandse ambassade. Het werk paste niet helemaal in mijn straatje, maar het was er wel gezellig, en zo had ik ten minste iets te doen. Het enige probleem was dat ik een ontzettend lange reistijd had. We woonden maar een kilometer of 20 bij de stad vandaan, maar het kostte me vaak wel 2 uur om er te komen. Bovendien moest ik op tijd weer naar huis, want het werd er vroeg donker, en veel auto’s en vrachtwagens reden er zonder licht, levensgevaarlijk dus. Tijdens een buitengewoon lange rit naar mijn werk begon ik me opeens af te vragen wat ik in vredesnaam aan het doen was. Het reizen kostte me ongelooflijk veel energie, het leverde me stress op, en het werk was weliswaar best leuk, maar maakte me niet heel gelukkig. Veel verdienen deed ik ook niet, geld was überhaupt geen drijfveer om er te gaan werken. Waarom zou ik er eigenlijk nog mee doorgaan?

Mijn besluit stond vast; ik stop ermee

Eenmaal aangekomen stond mijn besluit vast. Ik stop ermee. In de koffiepauze vroeg ik mijn leidinggevende of ik haar even kon spreken, en diende ik mijn ontslag in. Er viel direct een enorme last van mijn schouders. Natuurlijk heb ik me in de dagen erna echt nog wel afgevraagd wat ik in vredesnaam had gedaan, en vroeg ik me af en toe verbaasd af of ik misschien gek geworden was, maar een gevoel van tevredenheid overheerste. Er kwamen allerlei nieuwe kansen op mijn pad, die ik door de door mij gecreëerde ruimte met beide handen aan kon grijpen.

Toch vinden we handelen naar een opwelling vaak een slecht idee

Een besluit wat wellicht een bevlieging leek pakte enorm goed uit. En dat is mijn ervaring met alle besluiten die ik op die manier genomen en uitgevoerd heb. En toch vinden we handelen naar een opwelling over het algemeen een slecht idee. Een bevlieging is iets wat weliswaar heel erg goed voelt maar toch nog even op de plank gezet moet worden, om een beetje af te koelen. Op die manier kunnen we er nog eens rustig over nadenken en de voors en tegens overwegen. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet verkeerd. Het is best verstandig om niet zomaar je kantoorbaan op te zeggen, omdat je die ochtend wakker wordt met het idee dat je toch liever een surfschool wilt starten op Hawaï. Ook zomaar een peperdure retreat in Thailand boeken zonder dat eerst even goed te overdenken is niet per se een goed idee.

Je eerste ingeving komt uit je intuïtie en had je niet voor niets…

Wees je alleen wel bewust van wat er gebeurt tijdens dat ‘overdenken’. Allereerst is het letterlijk dat: over-denken, teveel denken dus. Komt een spontaan idee vaak voort uit je intuïtie, de gedachten die je er vervolgens over hebt komen voort uit je ratio. En die twee zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Zo wordt je ratio bijvoorbeeld gevoed door allerlei angsten, die lang niet altijd reëel zijn, terwijl je intuïtie zich daardoor niet laat leiden. Je eerste enthousiasme en de reden waarom je zo enthousiast bent worden op die manier al heel snel naar de achtergrond verdrongen. Voor je het weet ben je ze zelfs helemaal uit het oog verloren. De conclusie is dan vaak dat het toch maar het beste is om gewoon te blijven doen wat je al deed, omdat dat het veiligst voelt. Dat is weliswaar betrekkelijk risicoloos en lekker vertrouwd, maar die eerste ingeving had je niet voor niets.

Terwijl jij blijft nadenken, gaat de kans voorbij

Vaak zit daar een oorsprong achter die op zijn minst de moeite van een onderzoekje waard is. Daarnaast is het soms nodig om snel te handelen, omdat niet alle kansen eindeloos blijven wachten tot je ze aangrijpt. Terwijl jij nadenkt gaat de kans voorbij. In de uitverkoop werkt dat overigens ook zo, en daar is het dan vaak wel weer slim om er nog een nachtje over te slapen. Voor je het weet heb je een kapstok vol jassen die je nooit draagt, maar wel allemaal een buitenkansje waren. Durf af en toe gewoon te springen, zonder eerst alles af te wegen wat er af te wegen valt. Erin Hanson zei het al zo mooi: What if I fall? Oh, my darling, but what if you fly?’

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert luister nu ook naar haar Inner Beauty Podcast! . Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES MEER: MAAK JIJ JEZELF GEK MET JE VERWACHTINGEN?  

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *