Kiezen voor jezelf: egoïstisch? Caroline vindt van niet

Caroline

Kiezen voor jezelf, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Coach/kinesiologe Caroline Konink legt hieronder uit waarom het zo moeilijk is, waarom we het vaak níet doen en waarom we denken dat het egoïstisch is. En: hoe doe je het dan wél?

Om te kiezen voor jezelf heb je veel respect en eigenliefde nodig, omdat er vaak veel factoren meespelen die ons van deze keuze afhouden. Ten eerste zetten we vaak anderen op de eerste plaats in ons leven, bijvoorbeeld een partner of onze omgeving. De mening van een ander telt dan zwaar mee bij een keuze die éigenlijk alleen over jou gaat. Ten tweede hebben veel oordelen en overtuigingen invloed op keuzes die betrekking hebben op jezelf. Zoals ‘Wie ben ik nou eigenlijk om dit te vragen voor mezelf?’ of ‘Als ik dat doe, dan lukt het me toch niet‘.

Innerlijke overtuigingen zijn vaak een deel van jezelf geworden

Innerlijke overtuigingen zijn heel sterk. Vaak zijn we ons er niet eens bewust van dat ze ons beïnvloeden. Ze zijn als ware een deel van jezelf geworden. Om dit soort overtuigingen op te sporen, kun je je gedachten eens nauwlettend in de gaten houden. Welke gedachten komen vaak terug en weerhouden je ervan om te doen wat je graag wilt doen? Welke gedachten maken je kleiner en welke hebben ervoor gezorgd dat je iets niet doet?

Is het egoïsme?
Kiezen voor jezelf wordt in onze cultuur ook nog wel eens verward met egoïsme. Maar dat is een misverstand. Door te kiezen voor jezelf zet je jezelf centraal in je eigen leven. Hierdoor pak je de verantwoordelijkheid om goed te zijn voor jezelf. Dit houdt in, dat andere mensen in jouw leven zijn omdat jíj daarvoor kiest. Omdat ze een toegevoegde waarde hebben voor jou.

Als je kiest voor jezelf, kunnen er in je leven harmonie en gezonde relaties ontstaan

Egoïsme is als je jezelf centraal zet omdat je wilt profiteren of gebruik wilt maken van de ander. Dit is een andere insteek, waarin goed zijn voor jezelf verward wordt met waarden zoals liefdeloos en manipulerend. Pas wanneer je kiest voor jezelf, kunnen er in je leven harmonie en gezonde relaties ontstaan. Doordat je in jouw keuzes jezelf centraal stelt, zullen anderen jou ook met respect behandelen. Het begint dus allemaal met jezelf en hoe je daar vorm aan geeft, via jouw keuzes.

Op welk moment koos jij heel duidelijk voor jezelf? Praat mee op Facebook!

Caroline Konink coacht bij particulieren en bedrijven op basis van o.a. kinesiologie door middel van de spiertest (het testen van onbewuste spanningen door vingerspanning). Mogelijke onderwerpen: leiderschapsontwikkeling, tot volledig potentieel komen, samenwerking binnen teams optimaliseren. Haar boek ‘Eerste Hulp bij het Leven’ kun je bestellen via info@carolinekonink.nl.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist