Jouw (zelf)beeld kleurt jouw wereld

Zie jij de wereld als een gevaarlijke plek vol niet te vertrouwen mensen? Dan is dat waarschijnlijk een beeld dat je van vroeger hebt meegenomen en dat je precies door diezelfde blik telkens bevestigd zult zien, zegt Paul. Maar wat nu als je het omdraait?

De wereld is veelal een reflectie van je eigen zelfbeeld. Stijgt je zelfbeeld in waarde, dan stijgt ook de waarde(ring) die je van de wereld terugkrijgt. En ook dat is weer een reflectie van je eigen gedachten wat de cirkel rond maakt. Of in dit geval de spiraal omhoog creëert.⁠

Als je moeite hebt met mensen vertrouwen, kun je niet op jezelf vertrouwen

Als je moeite hebt met het vertrouwen van mensen in de basis, betekent dat dat je niet op jezelf kunt vertrouwen. Misschien lijkt het aan de oppervlakte alsof je dat wel kan, maar diep van binnen weet je dat dat niet waar is.⁠ Als je zelf achterdochtig bent, kun je die achterdocht alleen maar bedenken omdat jij het kúnt bedenken. Dat zegt niet per se iets over de ander en of die te vertrouwen is.⁠ Hoe zit dat?

Het zegt wellicht iets over je verleden, waarin bewezen is dat iemand niet te vertrouwen was

Een basiswantrouwen naar anderen zegt niet zelden iets over je persoonlijke verleden, waarin is bewezen dat iemand niet te vertrouwen was.⁠ Dit filter leg jij vervolgens op de rest van de wereld en dit kleurt bijna letterlijk jouw mensbeeld. Hoewel er natuurlijk altijd mensen zullen zijn die niet het beste met anderen voorhebben, is het uitgangspunt dat de meeste mensen níet deugen (een vrije speling op Rutger Bregmans’ boek ‘De meeste mensen deugen’), bepaald geen wereldbeeld dat je verder helpt. Als je echter op jezelf vertrouwt weet je dat je alles aankan en doet het er bijna niet toe of de ander te vertrouwen is.⁠ Je maakt je er in ieder geval niet druk om. Wat is de sleutel van dit verhaal?⁠ Start dus met op jezelf vertrouwen en de wereld zal vaak gewoon bewijzen dat ze te vertrouwen is.⁠.. waardoor jouw mensbeeld ook weer kleuriger wordt.

LEES OOK: WAAROM WE ONGEMAK VAN NATURE VERMIJDEN…

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *