Deze brief is voor jou, ik vind dat je het zo goed doet

Lieve jij,

Ik wilde je even laten weten. Dat ik vind dat je het zo goed doet.

Dat ik zie hoe moeilijk je het soms hebt.

Het is ook niet makkelijk. Je bent bezig met wat anderen van je vinden. Wilt voldoen aan verwachtingen van anderen, maar óók je eigen weg kiezen. Maar wat is die weg eigenlijk? Dat is een levenslange zoektocht. Ik zie dat je dat nog niet weet. En dat is niet erg.

Je hebt behoefte aan bevestiging van buiten

Ik zie dat je behoefte hebt aan bevestiging. Dat je goed genoeg bent. Dat je dat soms uit in je groter voordoen dan je bent. En je soms juist kleiner maken dan je zou kunnen zijn. Je past je soms te veel aan, in de hoop geaccepteerd te worden. In de hoop niet op te vallen, af te wijken.

Soms speel je een rol. Zoals iedereen dat doet, iets wat je vooral ziet op social media. Met filters en facetune en hashtags. Maar je vraagt je dan af of iedereen dat doet of dat jij gewoon een grote loser bent. En dat maakt je onzeker.

Ik zie dat je op sommige avonden in je pyjama op de bank zit, onder een deken, met de vraag of het ooit nog goedkomt met je.

Je geeft wat je hebt, en vraagt je tóch af: kon ik niet meer geven?

Je geeft wat je hebt. En doet dat vol overgave. En toch zul je je soms afvragen of het niet te weinig is. Of je nóg meer te geven hebt. Zelfs als je kapotmoe bent.

Ik weet dat je het ingewikkeld vindt om liefdevol voor jezelf te zijn, zo lief als je zou zijn voor een goede vriendin. In plaats daarvan ben je soms (te) hard voor jezelf. Genadeloos. De wereld is een wedstrijd en je mag niet verliezen. Je realiseert je niet hoe groot deze mindfuck is en dat je eruit kunt stappen, mág stappen. Ik gun je die stap zo enorm.

Ik zie aan je dat je soms bang bent dat je kansen laat liggen

Ik zie aan je dat je soms bang bent dat je de verkeerde keuzes maakt, dat je kansen laat liggen. Dat je iets anders moet doen dan je nu doet, een ander pad moet bewandelen. Dat je continu in je hoofd alle miljoenen mogelijkheden overweegt en standaard denkt dat je iets anders of beter had kunnen doen. Maar dat is niet zo. Je doet wat je doet. En het is goed zo. Ik hoop zo dat je dat ziet.

Dingen gebeuren, maar je vindt het leven niet makkelijk. En dat neem je jezelf kwalijk.

Zoek die bevestiging niet via een ideaalplaatje

Ik hoop dat je jezelf gaat gunnen niet perfect te willen of hoeven zijn, niet de bevestiging buiten jezelf te zoeken in een wereld die je zegt dat je nooit goed genoeg bent, omdat ze zich spiegelt aan een ideaalbeeld dat in werkelijkheid niet bestaat. Een beeld dat we samen scheppen, uit angst. Ik hoop dat je jezelf gaat gunnen jezelf liefdevol en vol empathie te omarmen, precies goed, zoals je bent.

Lieve jij, ik zie je. Compleet. Ik gun je zo dat jij jezelf ziet en dat je van jezelf houdt. Helemaal.

Liefs,

Je innerlijk weten

P.S. deze boodschap is voor iedereen die wel wat liefde kan gebruiken. Delen mag natuurlijk, want liefde is er nooit genoeg.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte. 

LEES OOK: HEB JIJ WELEENS EEN COMPLIMENTENBRIEF AAN JEZELF GESCHREVEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *