Waarom we ongemak vermijden

Het liefst willen we altijd ongemak vermijden. Ongemak voelt niet goed. Het is moeilijk, ingewikkeld, doet pijn. Toch kunnen we het soms maar beter accepteren, zegt coach en hypnotherapeut Paul…

Ongemak zul je altijd ervaren in je leven. Er is nog nooit iemand gemakkelijk door het leven gefietst. Al lijkt het soms alsof sommige mensen meer ongemak meemaken dan anderen, iedereen, werkelijk iedereen ervaart ongemak. Omdat ongemak nu eenmaal onderdeel van je leven is, kun je er maar beter mee leren zijn.⁠

Ons brein vindt ongemak verschrikkelijk

Ons brein vindt ongemak verschrikkelijk en doet er dus alles aan om ongemak te vermijden. Sterker nog, je brein zal altijd precies de andere kant op willen bewegen. Want ongemak voelt onveilig en gemak voelt veilig.⁠

Ongemak vermijden is nog meer ongemak ervaren

Het nadeel daarvan is dat als je ongemak altijd uit de weg gaat, is dat je dan uiteindelijk nog veel meer ongemak gaat ervaren. Als je blauwe brieven niet openmaakt. kan het best wel eens superongemakkelijk worden. Of als je altijd in de supermarkt maar alles koopt waar je zin in hebt… Uiteindelijk wordt zelfs lopen zwaar omdat je zo zwaar bent geworden. Als je ongemak vermijdt door te vluchten in gemak, kunnen de gevolgen nog weleens veel erger zijn…

We moeten leren om met ongemak te zijn

Daarom moeten we leren om met ongemak te zijn. Op het moment dat je dit gaat trainen bij jezelf, zul je steeds meer gemak ervaren bij het ongemak. Bedenk maar eens hoe het is als je met gewichten traint. Eerst pak je 100 kilo op en denk je dat je dood gaat. Terwijl als je dat blijft oefenen en steeds meer gewicht pakt je misschien wel 200 kilo kan oppakken. Als je daarna 100 kilo oppakt is dat super makkelijk.⁠ Het is slim om jezelf te trainen in ongemak en niet altijd maar jezelf te laten verleiden tot gemak. Want uiteindelijk leidt gemak door het ongemak te vermijden, alleen maar tot meer ongemak.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Stress, angstklachten of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis

Meer innerlijke rust krijgen?

NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd. 

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door éénmalig te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer óf doneer: daarmee laat je je waardering zien.

BedragGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *