Je burn out een kado?

Je burn out een kado? Hmmm… Toch kan het dat absoluut zijn, zegt Tamarah. Als je er maar op een bepaalde manier naar kijkt, kan het je verder helpen. (Trouwens: wil jij op burn out retreat? Lees dan even onderaan verder.)

Laatst zat ik wat te scrollen op Facebook en kwam ik een filmpje tegen wat de mannen van 365 dagen succesvol opnamen in samenwerking met Happinez Magazine. Daarin vertellen ze over hun goede vriend die in 2013 overleed aan de gevolgen van botkanker. David (van 365 dagen succesvol dus) werd gevraagd om te spreken tijdens de begrafenis en z’n laatste woorden voor te lezen. Die laatste woorden gingen erover dat iedereen kado’s krijgt in z’n leven maar deze niet (durven) uit pakken. En dat raakte mij.

Quick fix
Natuurlijk is een burn out iets heel anders dan kanker (!), onvergelijkbaar. Maar de uitspraak op zichzelf raakte mij, resoneerde. Ik weet nog goed dat ik in het begin van mijn burn out het echt niet meer zag zitten. Ik voelde me eenzaam, verdrietig, ik had in mijn ogen gefaald, ik was in paniek, voelde me verdwaald, ik kampte met schuldgevoel naar mijn werkgever, ik was enorm zoekende naar een quick fix, naar de gouden oplossing. En was ik ook nog eens dóódmoe.

Vechten
Maar doordat je zo aan het zoeken bent, geeft dat nog veel stress. Stress die je er met je burn out eigenlijk echt niet bij kan hebben. Je bent aan het vechten tegen je burn out, wat enorm veel energie kost. En je hebt moeite met de situatie te accepteren. Oftewel, no way dat je ziet wat voor kado je lichaam je heeft gegeven. Voor mijzelf: ik ben er echt sterker uit gekomen, ik begrijp mezelf nu veel beter dan voor mijn burn out. Ik weet waar ik op moet letten, wie ik ben, wat bij me past. En ook: wat niet bij me past. Mijn burn out is een reset geweest van m’n hele systeem maar daardoor werk ik nu vanuit m’n hart, en niet meer hard voor een ander. En eerlijk: ik ben daar dankbaar voor. Dat ik dat heb mogen leren.

Durf uit te pakken
Aan het eind van de donkere tunnel, waar jij nog misschien aan het begin staat, durf ik je dit te beloven: die burnout is echt een kado. Durf het aan te pakken, uit te pakken, durf het te ondergaan, geef je over, accepteer de situatie, stop met vechten, want je moet er doorheen, je kan er niet óm heen… Zodra je dit hebt gedaan, gaat er ruimte onstaan in je hoofd. Ruimte voor herstel. Als het in je hoofd eenmaal oké is, zal je lijf volgen. I promise!

Tamarah Sikorski is eigenaar van Unplug Jezelf, een community voor jongeren met een burn out. Ze schrijft regelmatig over burn out én organiseert van 20 t/m 27 mei een burn out retreat op Ibiza, speciaal voor mensen met burn out en stressklachten. Wil je mee? Lees er hier alles over.

Ervaar jij je burn out als een kado? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist