Wees als Frits

Ik heb een nieuwe held. Zijn naam is Frits. Het is niet dat ik Frits persoonlijk ken, ik heb hem eerlijk gezegd nog nooit gezien.

Frits kwam voorbij op LinkedIn, in een youtube fimpje. Hij werd geïnterviewd over zijn sportroutine. Hij sport twee keer in de week in de sportschool, en is dan behoorlijk fanatiek. In het filmpje zie je hem allerlei buikspieroefeningen doen, en squat hij erop los. ‘Dat is toch niets bijzonders?’ denk je nu misschien. Er zijn zoveel mensen die regelmatig sporten, en buikspieren trainen doen we allemaal wel eens. Wat Frits nu zo speciaal maakt? Hij is onlangs 100 geworden.

Frits doet gewoon wat goed voelt

Frits laat zich niet wijsmaken dat hij te oud is om grondoefeningen te doen. Hij laat zich niet sturen door gedachten over wat hij wel of niet zou moeten kunnen, omdat hij nu eenmaal al behoorlijk op leeftijd is. Frits doet gewoon wat zijn lichaam hem ingeeft, hij doet wat goed voelt. Het gaat weliswaar iets langzamer dan vroeger, maar hij doet gewoon wat hij kan. En hij geniet er zichtbaar van. Hij doet het niet om ‘de oudste sporter van Nederland’ te worden, of om een andere bijzondere status te verwerven. Hij doet het omdat het kan, omdat hij het leuk vind en omdat hij zich er goed bij voelt. Hieronder een video van Frits (tekst gaat door onder de video), dat is toch geweldig?

Hoewel, zelfs voor Hello Kitty geldt: if it makes you happy, all is well

‘Daar ben ik echt te oud voor…’ Ik hoor het vaak genoeg. Nu zijn er natuurlijk onderwerpen waarbij dat zeker op gaat. Een trui van Hello Kitty bijvoorbeeld, dat kun je na een zekere leeftijd gewoon beter niet meer doen. Hoewel, terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ook voor Hello Kitty geldt: if it makes you happy, all is well. In LINDA. stond een tijd geleden een reportage over dames die op hogere leeftijd nog van alles deden wat door velen waarschijnlijk zou worden beoordeeld als ‘ongeschikt voor hun leeftijd’. Ze bezoeken festivals, kleden zich kleurrijk en uitbundig, genieten volop van seks of zetten nog regelmatig een nieuwe tatoeage. Heel inspirerend om te lezen.

Ga niet klakkeloos akkoord met wat algemeen wordt geaccepteerd

Goed, een argument als ‘daar ben ik echt te oud voor’; het houdt gewoon geen stand. Je bent nooit te oud om te doen waar je gelukkig van wordt. Zo vind ik het stiekem nog steeds heel leuk om (samen met mijn dochter, dat dan weer wel) poppen aan en om te kleden. Ik vond een tijd geleden mijn oude koffer vol barbies op zolder; wat een feest! Disneyfilms; I’m a fan! De liedjes van Britney Spears (in haar betere jaren) meezingen en erop dansen tot je erbij neervalt; ik doe het. Ben ik er te oud voor? Ik vind van niet.

Ga af op je eigen oordeel

Laat je niet leiden door de heersende moraal, ga niet klakkeloos akkoord met dat wat in onze maatschappij als algemeen geaccepteerd wordt beschouwd. Er is een enorm verschil tussen wat ‘de wereld’ vindt en wat jij denkt en voelt. En alleen dat laatste doet ertoe. Ga af op je eigen oordeel. Als jij aanvoelt dat iets bij je past, go for it! Laat je dromen zich niet vormen door wat de buitenwereld vindt, door meningen die je door anderen worden opgedrongen. De mooiste dromen hebben geen kaders. Die passen niet in sociaal geaccepteerde hokjes. Die vormen, als je dan toch persé een kader wilt, een hokje voor zichzelf. Ik denk dat Frits al talloze malen heeft gehoord dat hij maar beter een rustig wandelingetje kan gaan maken in het park, in plaats van zich zo in te spannen in de sportschool. Maar Frits weet wel beter. En daar kan ik niets anders dan respect voor hebben.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: DIT IS DE REDEN WAAROM IK MIJN VERJAARDAG NIET ‘VIER’

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *