5 x redenen waarom een hobby goed is tegen stress (en: ik zing op de radio!)

We leven in een maatschappij waarin we continu bezig zijn met nut. Onze tijd vinden we kostbaar en die mogen we niet verdoen met dingen die alleen maar ‘leuk’ zijn. Toch denk ik dat júist dat enorm belangrijk is die wél te doen. Juist ook om je stresslevels te verlagen. Oh, en met mijn hobby (zingen) kom ik op de radio. Lees daarvoor even door tot het einde. 

Hobby’s worden enorm onderschat. En dat is jammer. Want ze kunnen je veel geven. Een hobby, het kan zo heerlijk zijn. Je erin te verliezen. De tijd te vergeten. Even helemaal een zijn met wat je doet, zonder dat je een deadline hebt, of afgerekend wordt op je resultaat of je productiviteit. En dat je dan toch vaak tóch, zonder dat dat het doel was, een eindproduct krijgt van je hobby. Zoals een schilderij, een mooie tuin, en/of, bijvoorbeeld in het geval van wandelen, een flinke portie rust in je hoofd.

Gewoon puur omdat het leuk is en je er plezier in hebt

Toen ik begon met STRESSED OUT, de podcast, hadden we een begeleidend liedje nodig. En toen bedacht ik me: ergens heb ik nog wat liedjes liggen! In het verleden hebben Joram en ik weleens gewoon voor de lol muziek zitten maken. Echt puur omdat we het leuk vonden en er plezier in hadden. Véél plezier. We genoten ervan die muziek te maken. Meer zat er niet achter.

We zijn eraan gewend dat alles een doel moet hebben

Wij als maatschappij zijn er ontzettend aan gewend dat alles een doel moet hebben of perfect moet zijn. Daardoor vergeten we te genieten van dingen die niet meteen een einddoel hebben, maar die je gewoon leuk vindt om te doen. En dat is zo zonde! En weet je wat nou het mooie is: een hobby is, naast leuk, (toevalligerwijs) ook nog eens goed om je stresslevels te verlagen. Om diverse redenen.

Ik deel 5 x redenen waarom een hobby goed is tegen stress:

1. Het helpt je relativeren

In onze maatschappij laten we ons voornamelijk zien in ons werk. ‘Wie ben jij’ wordt dan ook al snel beantwoord met een antwoord waarin meteen je beroepsgroep aan de orde komt. Maar je bent zoveel méér en er ís ook zoveel meer in het leven. Door je met je hobby bezig te houden, krijg je een ruimere ervaring van je ‘zelf’, ben je even uit je werkritme en kun je je zorgen even opzij zetten en zelfs in perspectief zien, omdat je je met iets totaal anders bezighoudt. Bovendien leer je dat niet alles in het leven een direct doel hoeft te hebben en dat is in deze tijd een hartstikke gezonde boodschap aan jezelf.

2. Het geeft energie en laadt je op

Als je stress ervaart, vreet dat energie. Het is belangrijk daar ook iets tegenover te zetten dat je rust geef en juist energie oplevert (dit principe komt ook uitgebreid aan bod in de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, die je hier vindt).

3. Je ervaart imperfectie en ontspanning

Hobby’s zijn niet zelden iets wat je nog niet onder de knie hebt, iets misschien wel waarvan je ook niet denkt dat je er ooit héél goed in wordt. In je hobby kun je heerlijk imperfect zijn en dat zorgt ervoor dat je op andere gebieden ook makkelijker kunt ontspannen als dingen niet helemaal 100% perfect zijn. Dat is een heel gezonde

4. Je bent offline

Tenzij je hobby is om websites te bouwen (wat ik zelf leuk vind om te doen), of te gamen, ben je bij het uitoefenen van een hobby vaak offline. En dat is heel goed in een maatschappij waar we gewend zijn om continu ‘aan’ en beschikbaar te zijn.

5. Je ontdekt nieuwe eigenschappen aan jezelf

Wat ik zelf leerde tijdens het maken van muziek met Joram, is dat als ik écht iets aan het maken (creëren) ben, ik dat het beste alleen doe en niet met een ander erbij. Wij maakten daardoor allebei ons eigen deel van de muziek en combineerden die daarna in de studio tijdens de opnames. Dat was iets wat ik van tevoren niet had kunnen bedenken, want muziek leek me nu juist iets om samen van begin tot eind te maken. Maar dit werkte eigenlijk heel goed en fijn. Zo ontdekte ik dat het helemaal niet erg is dat ik mijn beeld over hoe muziek tot stand komt of hoe iets ‘moet’ moest herzien en anders wilde invullen.

Ook het delen van de imperfecte resultaten kan goed zijn

Goed, mijn eigen hobby (die ik de laatste tijd weinig uitoefen, tot mijn spijt), is dus zingen. En één van de dingen van een hobby, is, dat omdat we het ter ontspanning doen, we het eigenlijk nooit met anderen delen. Eigenlijk is dat soms best jammer. Want ook het delen van de imperfecte resultaten van je hobby kan heel goed zijn. Simpelweg alleen al omdat je andere mensen leert dat ontspannen mág en dat je niet perfect hoeft te zijn maar dat imperfect ook helemaal goed is. Dat je goed genoeg bent zoals je bent.

Het had vast beter gekund, maar het is goed zoals het is

Dus. Toen er op Twitter een oproep was of er liedjes waren die nog nooit op de radio te horen waren geweest, stuurde ik in een brutale bui mijn Podcast Song. Niet eens heel serieus bedoeld, maar meer met een gevoel van: ach, waarom ook niet. Een song die vast zuiverder had gekund en die vast nog beter afge-edit had kunnen worden. Maar hij is goed zoals hij is. Ik hoor het plezier eraan af en dát is belangrijk. En ja, die werd uitgekozen. Op maandag 7 september mag ik er bij NPO5 Volgspot (om 20.45u) over vertellen en is hij vervolgens ook nog eens te horen. Dat was helemaal mijn doel niet, maar het is natuurlijk wel heel leuk. Zo zie je maar.

HIER vind je de link zodat je het interview en de song kunt terugluisteren (je kunt hem ook hier horen, in podcast #34, aan het einde). En ook hieronder vind je hem in tweevoud: de Youtube link en de Spotify versie.

Erg benieuwd naar jullie hobby’s! Laat een reactie hieronder achter, of laat het weten op onze social kanalen.

Heb jij last van stress, of een burn out? Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek – lees hier een preview – kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw en wordt vergeleken met ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *