Waarom in je eentje in de natuur zijn zo heilzaam is

Regelmatig maak ik ruimte en tijd vrij. Voor mezelf. Voor tijd alleen, buiten. Ik leg graag uit waarom het voor iedereen een goed idee is om dat te doen.

Tijd alleen wordt naar mijn mening enorm onderschat. Ik doe het graag en met regelmaat. Dagelijks zelfs, als je de wandelingen met mijn hond meetelt (lees ook dit artikel over waarom wandelen zo goed voor je is). Alleen zijn in de natuur geeft me de mogelijkheid om na te denken over waar ik vandaan kom en waar ik naartoe ga. Plannen uit te denken, mijn creativiteit de vrije loop te laten. The sky is the limit, letterlijk. Ik laat me meevoeren door de muze van de voorbijdrijvende wolken en het voorzichtige zonlicht en bedenk nieuwe dingen. Veel (zelfs het idee voor mijn boek ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles‘) is er al op deze manier ontstaan tijdens een wandeling. Dat aan de ene kant.

Sommige dingen laten zich niet uitdenken, die mag je laten waaien

Daarnaast laat ik de wind door mijn haren waaien en laat daarmee dingen achter me die me niet meer dienen, of situaties die niet meer gezond voor me zijn. Dat aan de andere kant. Ik kan soms wat blijven hangen in wat er gebeurt, ik denk dingen graag uit (overthinking is daarbij trouwens een serieus risico). Maar sommige dingen laten zich niet uitdenken. Die mag je laten waaien. De natuur laat me weergaloos zien dat dingen soms gewoon gaan zoals ze gaan. Dat iets gewoonweg is wat het is. Natuur is heilzaam en bewezen stressverlagend. De seizoenen vertellen me alles wat ik moet weten.

Niet straks, niet morgen, maar nu

Want de natuur laat me zien en voelen dat alles in het het leven voorbijgaat, maar dat nú IS. Niet straks. Niet morgen. Maar ook dat gisteren voorbij is. Het toont me dat dingen hoe dan ook in ontwikkeling blijven. Dat stilstaan soms de manier is verder te komen. En dat in beweging blijven af en toe juist de manier is om verder te komen als je vastloopt.

Mijn hoofd fris en leeg, uitgewaaid

Alleen buiten zijn maakt mijn hoofd leeg en vult het tegelijkertijd met nieuwe ideeën en inzichten. Ik loop totdat ik moe ben en laat me dan zakken op een bankje. Vanuit mijn ooghoek zie ik de molen, die hier al jaren staat. Veel verandert, sommige dingen blijven geruststellend hetzelfde. Ik sta erbij stil en zet mezelf na enige tijd weer in beweging, mijn hoofd fris en leeg. Uitgewaaid.

LEES MEER: HELPT WANDELEN JE OM BETER TE SLAPEN?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *