Dossier re-integratie bij burn out: hoe gaat de bedrijfsarts om met je privacy?

In de twee andere delen van deze serie behandelde Leona de rol van de bedrijfsarts tijdens je burn out reïntegratie én werd zijn of haar (on)afhankelijkheid besproken. Maar hoe gaat de bedrijfsarts eigenlijk om met je privacy?

Er zijn strikte regels als het gaat om het delen van je persoonlijke gegevens, zeker als het gaat om medische informatie. Een bedrijfsarts heeft geheimhoudingsplicht, zowel vanuit de WGBO (Wet op Geneeskundige Behandelingovereenkomst), de BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) als de AVP (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Hij mag niet zomaar alles delen met je werkgever. Sterker nog: hij mag helemaal niet zo veel delen met je werkgever.

Wat mag de bedrijfsarts delen met je werkgever?

Dit is wat de bedrijfsarts wél mag delen met je werkgever:
1. De geschatte duur van het verzuim (prognose): hoe lang gaat het duren voordat je werk volledig aan het werk kunt?
2. Welke werkzaamheden/taken kun je nog wel of juist niet meer uitvoeren (in vaktaal: functionele mogelijkheden en beperkingen)?
3. De mate waarin je volgens de bedrijfsarts arbeidsongeschikt bent (gebaseerd op de hierboven genoemde functionele mogelijkheden en de gevolgen van je beperkingen voor het soort werk dat je nog kunt/mag doen).

Stel dat je merkt dat de bedrijfsarts, om welke reden dan ook, meer gedeeld heeft met je werkgever dan de hierboven genoemde punten. Dan kun je dit aankaarten bij de bedrijfsarts en een klacht indienen bij de Geschillencommissie Arbodiensten (OVAL).

2 soorten verzuimsystemen

Het is ook belangrijk om te weten dat er 2 verschillende soorten verzuimsystemen er zijn.
1. Eén die beheerd wordt door je werkgever
2. Eén die beheerd wordt door de arbodienst.

In het verzuimsysteem van de arbodienst/bedrijfsarts mogen medische gegevens opgeslagen worden. In die van je werkgever nadrukkelijk niet.

Je werkgever mag alleen de volgende gegevens vastleggen:
– De geschatte duurt van het verzuim
– Je huidige werkzaamheden en lopende afspraken (in verband met het opvangen en tijdelijk overdragen van je werkzaamheden aan anderen)
– Of er sprake is van een arbeids- of verkeersongeval

Meer niet!

Medisch geheim

Alle gegevens, die betrekking hebben op je privé-situatie of je ziekte of klachten, vallen onder medisch geheim en mogen door je werkgever niet vastgelegd worden. Zelfs niet als je dit wel mondeling gedeeld hebt met je werkgever! Om het concreet te maken, je werkgever mag niets vastleggen over:
– Welke pijnen, klachten, ziektes of diagnoses je hebt De subjectieve mening of waarneming van je werkgever over je geestelijke of lichamelijke welzijn
– Gegevens over je behandelingen en therapieën en afspraken met medisch specialisten en hulpverleners (denk aan je huisarts, fysiotherapeut, psycholoog enz.)
– Privéproblemen zoals scheiding, verhuizing, overlijden van partner/kinderen of andere belangrijke naasten, traumatische gebeurtenissen uit het verleden. (Foto: Brooke Cagle/Unsplash)

Leona Aarsen is bedrijfscounselor en psychosociaal therapeut, eigenaar van anderZverder. Ze richt zich op preventie, voorlichting en begeleiding bij stress- en burn outgerelateerde klachten.

LEES OOK: WAT DOET DE BEDRIJFSARTS EIGENLIJK? EN  HOE ONAFHANKELIJK IS JE BEDRIJFSARTS?

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *