Leer van Marie Kondo, voor meer rust in je drukke hoofd…

Ik geef het toe. Ik word vaak zo overspoeld met ideeën dat ik er eigenlijk meer last van heb dan profijt. Mijn hoofd loopt dan over, wat mij juist weer blokkeert. Herkenbaar? Lees dan verder…

Een tijd geleden knapte ik mijn praktijkruimte op. Voorafgaand aan het opknappen moest de praktijkruimte leeg. Je voelt het al aankomen, een mooi moment om op te ruimen. Dat bleek wel nodig te zijn. Je verzamelt in de loop van de tijd wel veel spullen. Van de meeste spullen wist ik niet eens meer dat ik ze had. Met het boekje ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo in mijn achterhoofd ging ik aan de slag, met succes. En ik moet zeggen, een opgeruimde ruimte zorgt voor een opgeruimde geest. Ik heb het overzicht weer terug.

Opgeruimd, in je hoofd

Ik ben best goed in opruimen. Alles wat overbodig is of wat ik niet gebruik, kan de deur uit. Maar terwijl een opgeruimde praktijk zorgt voor een opgeruimde geest, valt mij op dat het nog een drukte van belang is in mijn hoofd. Waarschijnlijk is het voor veel van jullie een bekend fenomeen; ik heb ideeën in alle vormen en maten.
Al lezend in boek van Marie Kondo dacht ik: ‘Kan ik deze methode in een aangepaste versie niet toepassen op te veel ideeën in mijn hoofd?’ Wat mij enorm aanspreekt in haar boek is dat je met alles wat je bezit iets moet. Je moet het opbergen, schoonmaken enzovoort. En dat geldt ook voor ideeën. Al doe je er op dat moment niet echt iets mee, het neemt minimaal ruimte in beslag in je hoofd. En het loslaten van een op dat moment goed idee, dat vind ik maar moeilijk. Want stel dat ik een geniaal idee weggooi! Je weet nooit of ik nog kan gebruiken, zonde!

Wanneer is een idee overbodig?

Dat ik ideeën niet goed kan loslaten kost mij veel energie. En ja, ik ben mij er van bewust dat ik niet ieder idee kan uitvoeren. Ik kan al die ideeën opschrijven, maar dan liggen ze op papier weer ergens in huis. En het gekke is, teveel ideeën blokkeren mij in het uitvoeren ervan. Ik weet gewoonweg niet waar ik  moet beginnen. En dat geeft onrust. Het is dus de kunst om alle overbodige ideeën de deur uit te doen, zodat ik mijzelf ruimte geef te focussen op een klein aantal ideeën. Maar wanneer is een idee overbodig? Net als met het opruimen van spullen is het belangrijk om een soort filter in te bouwen. Een vraag die in ‘Opgeruimd’ staat is: ‘Word ik hier blij van (does it spark joy)?’ Dat is ook de vraag die ik mij vanaf nu bij ieder idee stel: ‘Word ik blij van dit idee?’ Zo niet, dan kan-ie worden opgeruimd. De tweede vraag is: ‘Ondersteunt dit idee in wat belangrijk voor mij is, mijn persoonlijke kernwaarden?’ Als dit niet zo is, dan kan je ook dit idee weg doen. Het is vast een goed idee, maar niet voor jou.

Soms kun je ook goede ideeën maar beter opruimen

Een andere belangrijke vraag is of je op korte termijn de juiste voorwaarden kunt scheppen om je idee uit te voeren. Bedenk of je hier tijd voor hebt, of je de financiële middelen hiervoor hebt en of je hier voldoende energie voor hebt. Bezit je de juiste vaardigheden, kennis en ervaring? En bij een idee wat een flink project blijkt te zijn: kun je de juiste mensen inschakelen om jou te helpen je idee te realiseren? Zo niet, dan kun je het idee beter opruimen. Ook als het best een goed idee is. Jou kennende komen er meer en waarschijnlijke betere ideeën op jouw pad. En geloof mij, echt goede ideeën blijven hangen. Ze blijven geduldig wachten tot de tijd rijp is om hier iets mee te gaan doen.

3 belangrijke vragen bij het opruimen van ideeën

Hieronder zal ik de 3 belangrijke vragen nog een keer op een rijtje zetten:
1. Word je blij van dit idee?
2. Ondersteunt dit idee jou wat belangrijk voor jou is?
3. Kun je op korte termijn de juiste voorwaarden scheppen om dit idee uit te voeren?

Scoor je op één van deze vragen een ‘nee’,  dan is het tijd om het idee weg te gooien. Ze vormen vanaf nu een filter. Een soort deurbeleid dus. Wat belangrijk is, als je vraag 2 wilt gaan beantwoorden, dat je helder voor ogen hebt wat belangrijk voor jou is. Want hier gaat het vaak mis. Besteed hier aandacht aan!
(Foto: Tiko Giorgadze/Unsplash)

Roos Streumer is eigenaar van Mentaal Onderhoud, voor stress & burn out counselling, psychosociale hulp bij perfectionisme, faalangst, weinig zelfvertrouwen en slaapcoaching. En: ontspannende voetmassage! 

LEES OOK: MEER RUIMTE IN JE HOOFD, WAT ZIT ER ACHTER JE PROBLEEM?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *