De komende weken mogen kinderen niet naar school. Dit om de verspreiding van het het Coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Een exponentiële groei heeft namelijk ernstige gevolgen voor de gezondheidszorg. Wat kun je in de tussentijd zoal doen? We delen een lijstje van dingen (ook leerzame!) die ze tóch kunnen doen nu ze niet naar school gaan en niet echt met andere kinderen kunnen spelen.
1. Leer ze toch wat
Heel slim is het, om je kinderen deze tijd natuurlijk tóch te voorzien van lesstof. Hoe het zich qua online lesgeven vanuit het schoolsysteem gaat ontwikkelen, is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn gelukkig online verschillende schema’s (zoals deze) terug te vinden van hoe je zo’n lesdag kunt inrichten. Ook interessant is het speels uitdiepen van leerzame/interesse gebieden met je kind. Ga bijvoorbeeld wandelen in de vrije natuur en leer je kind over de verschillende vogels, en leer hem of haar óók de roep te herkennen én ze te tellen. Leg je kind als jullie langs bomen en planten lopen uit wat fotosynthese is, of doe een wedstrijdje wie de meeste hoofdsteden van provincies uit zijn hoofd kent.
2. Leer ze tóch wat, met een app
Er zijn ook nog best wat apps die kinderen leuk vinden én waar ze iets uit kunnen leren. Voor de jongere kinderen die nog niet echt leren, zijn de spelletjes van Toca Boca heel vermakelijk (weet ik ook nog uit eigen ervaring), evenals de spelletjes van Dr. Panda. Ze bevatten geen in-app aankoopmogelijkheden, en dat is heel fijn. Voor oudere kinderen zijn daar bijvoorbeeld Squla (echt héél fijn want op verschillende vakken en niveaus – en nee, ik laat me niet sponsoren, ik ben écht heel enthousiast!). Daarnaast kan je kind met Duolingo talen oefenen, via de site Redactiesommen sommen op zijn of haar niveau doen en via de site Spellingoefenen zijn of haar spelling oefenen. Via spelling.nl kan dat laatste ook, op die site kun je het bijvoorbeeld ook doen door middel van spelletjes.
3. Voorlezen en lezen
Hebben jullie alle boeken thuis al uit? Je kunt ook nog steeds digitaal boeken lezen via de online bibliotheek en natuurlijk kun je ook nog boeken bestellen. Zoals de klassieker De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl of voor de pubers en prepubers hevig populaire boeken als Het leven van een loser of Dagboek van een muts En als je ze echt iets wil bijbrengen natuurlijk ‘onze’ Viktor en het vuur, een sprookje dat kinderen leert balans te houden (naast dat het op sprookjesachtige wijze uitlegt wat er gebeurt als iemand die balans juist verliest). Wij hebben vernomen dat er op dit moment geen leveringsproblemen zijn, dus bestellen kan gewoon.
4. Spelen en vervelen
Ja, ze mogen zich natúúrlijk ook vervelen. Dat is gezond. En laat ze spelen. Knutselen. Toneelstukjes bedenken. En speel mét ze. Verstoppertje. Hints. Bordspellen.
5. Geef ze klusjes
Het zal je verbazen hoe fijn kinderen het vinden om een klusje te krijgen. Dus: zorg dat ze je helpen bij iets ‘heel belangrijks’ zoals het uitsoppen van een keukenkastje, dat je al eeuwen op de agenda had staan.
6. Knippen, plakken
Stimuleer de kunstenaar in je kind. Heel fijn om te doen, is samen met je kinderen ‘kunstwerken’ te maken van oude kranten en tijdschriften. Je hebt vast nog wel iets liggen dat je al hebt gelezen.
7. Maak een fijne playlist op Spotify
Maak samen met je kinderen een leuke playlist met fijne liedjes, waar jullie vrolijk van worden. Nadat jullie die lijst hebben samengesteld, zetten jullie hem op en kun je meedansen en -zingen.
8. Als je een jong kind hebt, en Youtube of Netflix
Er zijn best wat zenders op Youtube voor jonge kinderen. Denk aan de volgende kanalen op Youtube voor jonge kinderen (klik op de naam voor de link naar het kanaal!):
5. Nijntje
6. Peppa Pig (Nederlandse kanaal)
7. Storyzoo (educatief, Nederlandse kanaal)
Op Netflix (geen doorklik-links)
Ook Netflix heeft veel programma’s voor de jongere kinderen. Dit zijn enkele daarvan.
1. Mascha en de beer
2. Paw Patrol
3. Alvin and the chipmunks
4. Shaun het schaap
5. Paprika
6. Molang
7. Casper en Lisa
8. Tip de muis
9. Buurman en Buurman
10. En ook hier: Storyzoo
9. Als je een (pre)puber hebt, en Youtube of Netflix
Als je een (pre)puber hebt, kun je samen Youtube filmpjes kijken als jullie je écht tegen het plafond op vervelen en even toe zijn aan puur vermaak. Daar heb je verschillende youtubers (die hij of zij misschien al wel kent) die behoorlijk harmless en vermakelijk zijn. Denk aan (klik op de naam voor de link naar het Youtube kanaal!):
1. Dylan Haegens (die overigens ook een eigen film heeft die je op Netflix vindt, zelfs voor volwassenen vermakelijk: Dylan Haegens, de film)
2. MeisjeDjamila (met meerdere films op Netflix: Misfits 1 en Misfits 2)
3. Onnedi
5. Furtjuh
6. Gewoon Thomas (de vriend van Furtjuh, oftewel Rutger)
7. Bibi
8. Jill
Er zijn ook wél echt leerzame filmpjes en series te vinden. Denk dan aan de afleveringen van (klik op de naam voor de link naar het Youtube kanaal!):
1. Klokhuis
2. Welkom in de Geschiedenis (over geschiedenis)
3. Oh mijn hemel (over verschillende religies)
4. Dokter Corrie (als je ze dan toch iets wil leren over seksualiteit, is dit een grappige én slimme serie met de onvolprezen Martine Sandifort als Dokter Corrie
5. De Buitendienst (wetenschappelijke proefjes)
Op Netflix (zonder doorklik-links):
Ook op Netflix is er wat te leren voor je (pre)puber:
1. de Who Was Show (over geschiedenis)
2. Brainchild (over wetenschap)
3. The Peabody and Sherman show (tekenfilmserie over geschiedenis)
Aanvullende tips? Altijd welkom. Deel ze hieronder in de comment sectie!
LEES VERDER: NU WE NOODGEDWONGEN TOT STILSTAND ZIJN GEKOMEN, MOETEN WE ONZE WAARDEN HEROVERWEGEN...