Hoe praat je met je kinderen op een goede manier over het coronavirus? Verschillende bronnen, waaronder psychiater Dirk De Wachter (zie hier), zeggen dat het altijd het beste is om je kinderen bij ernstige zaken op zijn of haar niveau aan te spreken maar hen er wél bij te betrekken (dit geldt bij bijna alle moeilijke crises waar een gezin doorheen gaat). Daarom een aantal tips als je met je kind over het coronavirus wilt spreken, bijvoorbeeld omdat er vragen zijn.
1. Draai er niet omheen, maar plant ook geen enge scenario’s in dat hoofdje
Je mag eerlijk zijn, op hun niveau, maar plant geen heftige scenario’s in die kleine hoofdjes. Kinderen hebben namelijk bij uitstek nog het talent om allerlei dingen in hun hoofd in te vullen. Zorg ervoor dat je een geruststellende aanwezigheid bent als ouder, wat niet wil zeggen dat je moet doen alsof er niks aan de hand is. Maar bekijk het zo: als de stewardess in paniek is, raken de passagiers dat ook. Wees duidelijk en betrokken, maar blijf ook die betrouwbare ouder, die schouder waartegen je kind kan leunen, ook al vind je het zelf eng. Je mag best zeggen dat het een ongebruikelijke situatie is, maar maak het niet beangstigend voor je kind.
2. Zorg dat je beschikbaar bent voor vragen of zorgen
Laat regelmatig aan je kind weten dat hij of zij altijd bij je terecht kan als hij iets wil weten of zeggen over het coronavirus. Als je daarin een open houding hebt, dan voelen kinderen zich gezien en serieus genomen en dat is, ook voor een kind, heel belangrijk.
3. Geef niet onnodig veel informatie
Je mag best zelf delen dat er op dit moment een anders-dan-anders verkoudheidsgriep heerst en dat we met zijn allen goed moeten oppassen. Dat krijgen ze toch al mee, simpelweg omdat ze dingen opvangen en omdat ze opeens niet meer naar school gaan, terwijl het tóch niet echt vakantie is, én ze allerlei hygiëneregels moeten betrachten. Maar geef niet onnodig veel informatie. Een kind komt vanzelf met vragen. Stellen ze vragen over bijvoorbeeld oude en kwetsbare mensen en of het virus ook gevaarlijk is voor gewone mensen, lieg dan niet, maar maak het ook niet onomvatbaar groot: benadruk dat we samen ons best doen, dat we nog veel dingen niet weten, maar dat we allemaal ons steentje bijdragen om te helpen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen niet ziek worden. Benadruk ook dat veel mensen maar een beetje ziek worden, maar we tóch voorzichtig zijn.
4. Laat hen ook weten dat zij zelf waarschijnlijk niet heel ziek worden én er hard naar een oplossing word gezocht
Wees duidelijk: kinderen lopen niet veel risico. Maar we doen dit ook omdat we mensen die bijvoorbeeld heel oud zijn óók nog gezond blijven. Maak het niet heel groot, maar ook niet heel klein. Benadruk dat dokters op dit moment hard op zoek zijn naar een goed medicijn en dat we tot die tijd met zijn allen gewoon extra voorzichtig zijn.
LEES MEER: 9 X LEUKE (EN OOK LEERZAME) DINGEN OM SAMEN TE DOEN NU DE KINDEREN THUIS ZIJN!
5. Erken de lastigheden
Nee, het is niet leuk dat hij niet naar opa en oma mag, en het is ronduit vervelend dat hij niet bij vriendjes terechtkan nu. Daar mag best boos om gedaan worden, en huilen en af en toe een flinke trap tegen een kussen of alles er met een scheldpartij uitgooien mag ook. Erken de gevoelens, ook angst, zonder erin meegesleept te worden. Daar kun je ook hulpmiddelen voor gebruiken, zoals kinderboeken die thema’s als angst, ziekte of samen door tegenslag heen komen (voor dit laatste is ‘Viktor en het vuur’ ook heel geschikt) behandelen.
6. Oefen de hoestdab samen en zing een handenwasliedje
Het is goed om een kind op het eigen niveau te leren goede hygiëne te betrachten. Dus: bedenk een liedje van 20 seconden dat jullie samen kunnen zingen als hij of zij de handen wast, en oefen de hoestdab samen. Voor het geval je nog nooit van de dab hebt gehoord: het is als je je gezicht in je elleboog verschuilt, exact zoals je wordt geacht te doen als je moet hoesten op dit moment.
7. Zorg voor afleiding
Net als voor volwassenen, is het juist nu belangrijk dat er ook afleiding is. Maak van de nood een deugd: ga samen knutselen, bak koekjes, maak met oude tijdschriften een schilderij, ruim eindelijk eens samen zijn kamer op. Ook al zitten jullie binnen, zorg wel voor wat beweging, zodat de energie er bij je kind uit kan. Doe bijvoorbeeld via Youtube een dansoefening of laat je kind de trap 6 x op- en afrennen.
8. Hanteer een vaste structuur
Juist in onvoorspelbare tijden zijn kinderen geholpen als er heel veel hetzelfde blijft. Dus: nu heeft hij thuis school, maar probeer zoveel mogelijk een vast schema te hanteren, zodat hij zich niet voelt ‘zweven’, want juist geen vaste dagindeling hebben zorgt voor extra veel ruimte en tijd om te piekeren, óók bij kinderen.
Meer lezen? De Volkskrant schreef erover, evenals RTL Nieuws en het AD.
Hieronder vind je een filmpje van de educatieve kinderzender Storyzoo om het virus aan kinderen uit te leggen:
LEES OOK: HOE ZORG JE ERVOOR DAT HET LESGEVEN THUIS GOED GAAT? TIPS VAN DE PRO!