Nieuws uit Italië, en waarom we nú verstandig moeten handelen en niet straks

We moeten nu verstandig zijn in deze tijd van Corona. Goede en slimme keuzes maken die verdere verspreiding en daarmee druk op het zorgstelsel voorkomen. Niet vertrouwen ‘dat het allemaal wel meevalt’, dat het helpt ‘als we maar positief blijven en vertrouwen’. We moeten verstandig zijn. Want dat we niet weten waarin we ons begeven, bewijst de tekst van Blanca van den Brand die in Italië woont, die ik hieronder mag afdrukken. 

Allereerst: vanaf vandaag verblijf ik met mijn gezin in vrijwillige preventieve quarantaine. Simpelweg omdat we dat vanaf nu allemaal zouden moeten doen.

Eerder vertelde ik al in mijn podcast van vrijdag niet angstig te zijn, maar wel alert (STRESSED OUT, de podcast #18). Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik roep je op hetzelfde te doen. Blijf thuis vanaf nu als het kan. Houd je kinderen thuis. Voor jezelf, voor chronisch zieke mensen als ik en ouderen, die kwetsbaarder zijn.

Het gaat er daarbij ook en vooral om dat de ziekenhuizen en zorg zeer overbelast kunnen raken door de exponentiële groei van het coronavirus en daarmee overbelasting op het zorgstelsel zoals in Italië. Dan sterven er mensen aan gebrek aan medisch noodzakelijke zorg (check bij o.a. NOS ‘flatten the curve). En voor jezelf en je naasten. Gewoon, omdat je verstandig bent. Echt, we are not that different, wij gaan geen uitzondering op de regel zijn. Op dit moment geldt: better safe than sorry. Lees Blanca’s verhaal hieronder en doe wat wijs is, alsjeblieft.

En deel dit bericht.

Dankjewel Blanca, je bericht kan mensenlevens redden.

Oh, en of preventief je kinderen thuishouden helpt? Ja, lees dit artikel even.

Do the right thing.
Liefs en sterkte allemaal.
Maaike Helmer van stressedout.nl

Blanca van den Brand vanuit Italië:

‘Samen met manlief (huisarts Raymond Landgraaf) en onze 4 kinderen, woon ik aan het magische Noord-italiaanse Comomeer, in het epicentrum van het coronavirus. Sinds een paar weken is ons heerlijke onbezorgde leventje in La bella Italia drastisch veranderd. We zitten thuis. Al drie weken. In lockdown.

– 20 februari werd een 38 jarige sportieve man, in kritieke toestand, binnengebracht op de IC in Codogno. Besmet met het beruchte Coronavirus. Zo bleek later.
– 27 februari, een week later, 12 doden en 374 besmettingen.
– 14 maart, vandaag, ruim 3 weken later, telt Italië bijna 1.500 doden en ruim 21.000 besmettingen.

Toen alle scholen hier – per direct – werden gesloten, hele dorpen werden afgesloten, vond ik het – eerlijk is eerijk – een typische hysterische Italiaanse actie. Italianen raken doorgaans al in paniek als mijn kinderen zonder jas buiten lopen of een snotneus hebben. Als nuchtere Hollandse dacht ik ‘gewoon een griepje, wat een paniek om niets’. De eerste weken kregen ook wij namelijk hetzelfde nieuws als in Nederland. ‘Weer iemand overleden: een 88 jarige man met onderliggend lijden’. ‘Aan de griepepidemie sterven jaarlijks veel meer mensen’.

Inmiddels weet ik wel beter. Wij liggen 2 tot 3 weken voor op Nederland. De paniek zit er goed in. Ook bij mij. DIT IS NIET GEWOON EEN GRIEPJE. We hebben te maken met een zeer agressief, extreem besmettelijk en potentieel dodelijk virus. Inmiddels liggen hier ook 16- en 18-jarige jongeren aan de beademing. Ook zijn veel artsen en verpleegkundigen overspannen, besmet, in quarantaine of liggen op een eigen IC. Een zeer zorgwekkende realiteit. De zorg is volledig overbelast en artsen moeten -als in een oorlogssituatie- kiezen aan wie ze nog zorg verlenen en aan wie niet. Door gebrek aan bedden, beademingsapparatuur en personeel. Veel bejaarden worden noodgedwongen aan hun lot overgelaten. Sterven alleen; thuis of in quarantaine in het ziekenhuis. Overledenen kunnen niet begraven worden. Niet omdat begrafenissen verboden zijn, maar omdat crematoria en begrafenisondernemers overbelast zijn. Ze kunnen het niet meer aan. Wie had dit kunnen voorzien? Wij in ieder geval niet. Maar als Nederland nu niet on hold gaat, kan het er bij jullie binnenkort ook zo uit zien. Of erger… (zie NOS: Nederland is over 8 dagen waar Italie nu is).

Nu ben ik een rasoptimist…

Het woord ‘crisis’ bestaat in het Chinees uit twee karakters die staan voor ‘bedreiging’ en ‘kans’. Laten we deze plotseling uitgebroken crisis alsjeblieft aangrijpen als kans. Wij kunnen dit aan. Samen. Darwin stelde ooit met zijn theorie ‘the survival of the fittest’ dat het niet de sterksten en de slimsten (of de rijksten) zijn die een crisis overleven, maar degene die het meest flexibel van geest zijn. Degene die zich het beste aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden en niet angstvallig blijven vasthouden aan vastgeroeste gewoontes of verworven luxes.

De verspreiding van het virus kan misschien niet (meer) worden gestopt, maar wel worden geremd en vertraagd (zie NOS: Flatten the Curve). Om het aantal besmettingen in te dammen is het belangrijk om NU te ageren. Blijf gewoon thuis!

Geloof me, je kunt echt prima zonder je koffiemomentje in je favoriete barretje, je pilatesles of verjaardagspartijtje. Alsjeblieft. Schort dat geplande etentje met vrienden op. Zet je sociale leven even stil. Dat kun je! Wat je je niet kunt permitteren is NU terecht komen op de reeds overvolle IC’s. Of dat door jouw (zeer begrijpelijke) laconieke houding zwakkeren worden besmet, zoals misschien je opa, oma, vader of moeder. En dan komt het -ooit – allemaal – goed. ‘Andrà tutto bene’, zoals alle kinderen hier in Italië in koor roepen. ‘Het komt allemaal goed’. Want weet: Niet alleen het virus is zeer besmettelijk, ook positiviteit, humor en ‘(huiselijke) gezelligheid’ werken aanstekelijk. En immuunsysteem versterkend. (Op advies van manlief dokter Ray- kun je het beste je immuunsysteem ook nog versterken met Vitamine C, Vitamine D, Zink, Selenium en Jodium. En drink zoveel mogelijk heet water)

Dus mensen. Blijf thuis. Maak er gewoon een geweldige tijd van met je kinderen, je geliefde of met jezelf.

Onze voorouders werden opgeroepen om te gaan vechten aan het front. Ons wordt ‘alleen’ gevraagd thuis te blijven, spelletjes te doen, een grote voorjaarsschoonmaak te doen, eindeloos te netflixen en eindelijk dat boek te lezen dat al jaren op je nachtkastje ligt. Dat kunnen we toch? Dat is toch geen straf? Mijns inziens: ‘Better be safe than sorry.’

Cosi ‘Andrà tutto bene’…’

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *