9 x dingen die de ambivert herkent

In deze serie over introvert (lees dit artikel), ambivert en extravert, behandelen we deze keer de ambivert, deze balanceert een beetje tussen de andere twee uitersten. Morgen: de extravert. 

1. Af en toe een feestje is oké, maar je hebt ook echt je rust nodig

Je bent iemand die een praatje prima vindt, maar liever nog ga je de diepte in. Een feestje hier en daar trek je prima, maar soms heb je moeite als het te oppervlakkig is. Je kunt drukte wel aan, maar daar moet ook iets tegenover staan. Graag breng je dus soms tijd alleen door om weer op te laden.

2. Mensen kunnen je soms moeilijk plaatsen

Soms kom je namelijk extravert over en soms juist wat introvert. Het is voor jou een beetje afhankelijk van de situatie en de mensen om je heen. Dit verschilt ook nog eens per ambivert.

3. Sommige situaties maken de extravert in je los, sommige de introvert

Dat is voor jezelf ook trial and error: proberen en uitvinden dus wat voor je werkt. Sommige ambiverte mensen vinden bijvoorbeeld het uitgaansleven vreselijk, maar zijn wel weer helemaal op hun plek op een zakelijke bijeenkomst. Voor jou is het waarschijnlijk ook uitvinden wat voor je werkt en wat niet.

4. Je gaat soms mee in de energie van je gesprekspartner

Wat ook opvallend is: je beweegt makkelijk ‘mee’ met de persoon met wie je omgaat. Is iemand extravert, dan kan dat jouw eigen extraversie oproepen, is iemand introvert, dan word jij dat ook. Of je vertoont juist het tegenovergestelde gedrag: je wordt als een soort ‘tegenwicht’ extra rustig bij iemand die druk is of drukker bij een introvert persoon.

5. Je bent erg intuïtief

Omdat je zowel de introverte als extraverte kanten in je draagt, vaar je vaak op je gevoel: welke kant (introvert of extravert) van mij voedt dit of trekt deze activiteit juist niet? Daardoor raak je goed ingespeeld op je intuïtie over mensen, plaatsen en situaties.

6. Je kunt soms gevoelig overkomen, soms juist opvallend rationeel

Je kunt makkelijk schakelen tussen deze uitersten, voor jou sluit het een het ander niet uit.

7. Je begrijpt zowel de introvert als de extravert

Hoewel je je in beiden niet voor de volle 100% herkent, heb je wel eigenschappen van de introvert en eigenschappen van de extravert. Hierdoor kun je je makkelijk in beide uitersten verplaatsen, dat maakt je voor veel mensen een fijne en begripvolle gesprekspartner. Ook op de werkvloer zul je vaak in de rol vallen van bemiddelaar, of in elk geval de persoon die ieders standpunt kan kan begrijpen.

8. Je hebt niet zo snel een mening over mensen

Juist door bovenstaande heb je niet zo snel een uitgesproken mening over mensen. Tenzij ze fundamenteel jouw grenzen overschrijden. Dat brengt ons bij het volgende punt.

LEES OOK: DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN A-, B-, OF C-PERSOONLIJKHEID…

9. Je vindt het moeilijk je grenzen aan te voelen en te bewaken

Als ambivert balanceer je tussen twee uitersten. Vaak kom je ergens in het midden uit, maar soms heb je ook juist erg introverte of extraverte kanten. Voor jou zelf is het op die momenten ook schipperen om je eigen grenzen te voelen en bewaken. Er zijn bijvoorbeeld dagen dat je extraverte kant, die energie krijgt van andere mensen, allerlei plannen maakt. Als dan de volgende dag je introverte kant meer aandacht nodig heeft, zit je met de plannen die je in een extraverte bui had gemaakt… Gelukkig leer je daar door ervaring steeds beter een balans in vinden.

De risico’s van de ambivert:

Let op dat je continu blijft ‘intunen’ met welke kant van jou hier bezig is: de introverte, het ‘middenstuk’ of je extraverte kant. Zorg ervoor dat je ook feeling blijft houden met je grenzen. Vraag je heel regelmatig af: hoe voelt dit? Wat heeft dit voor gevolgen? Hoe sta ik ten opzichte van die gevolgen? Probeer een mooi midden te vinden tussen je introverte en extraverte kant, om ervoor te zorgen dat beide kanten van jouw persoonlijkheid tot hun recht komen, dan ben je het meest op je gemak.

Omgaan met de ambivert:

Soms lijkt de ambivert buitengewoon openhartig en druk, op andere momenten is hij of zij juist wat gesloten en in zichzelf gekeerd. Vind je dit ingewikkeld, bedenk je dan dat dat niets met jou te maken heeft en geef hem of haar de ruimte die nodig is.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

LEES OOK: BEN JE MISSCHIEN MEER EEN INTROVERT? HIER LEES JE ER ALLES OVER!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *