6 x dingen die de extravert herkent

Veel extravert eigenschappen worden geprezen en aangejaagd in de huidige prestatiemaatschappij. Dat zorgt er echter óók voor dat de extravert soms te veel van zichzelf vraagt, omdat hij/zij chronisch wordt overschat en overbelast. 6 x dingen waar een extravert zich in zal herkennen. Lees hier de eerdere artikelen in deze serie, over de introvert en de ambivert.

1. Mensen denken dat een extravert geen oplaadtijd nodig heeft

Jij laadt op van contact met mensen, maar dat betekent níet dat je af en toe je niet terug moet trekken om even in je eentje bij te trekken. Of samen met een vriendin, want je verhaal kwijt kunnen ontspant je. Vaak vorm jij al pratend je gedachten. Meestal wordt niet gezien door de buitenwereld dat jij ook weleens rust nodig hebt (die in jou alleen de energieke jij ziet), waardoor je extra op je grenzen zult moeten letten.

2. Soms vind je het moeilijk om je grenzen aan te voelen

Alles is ook zó leuk! Waarom zitten er niet meer uren in een dag?!

3. Je enthousiasme put je ook weleens uit

Je bent snel enthousiast en hebt veel energie en dat straal je ook uit. Dat kan tot gevolg hebben, dat je in je enthousiasme te veel hooi op je vork neemt, omdat je altijd denkt dat je er nog wel iets bij kunt hebben.

LEES OOK: WAT MOET JE WETEN VAN JE TEGENPOOL: DE INTROVERT?

4. Stiekem heb je best last van fomo

Als je diep in je hart kijkt, ben je ook gewoon bang om de leuke dingen van het leven te missen. Daar is het leven toch ook veel te kort voor? Het nadeel is, dat als je bij feestje A bent, je je afvraagt of je niet ook bij feestje B had moeten zijn. Je bent vatbaar voor fomo (fear of missing out).

5. Je bent heus niet altijd zo zelfverzekerd als je overkomt

Doordat je als extravert zo naar buiten gericht bent, kunnen mensen je soms ook een beetje overschatten en denken dat je nooit onzeker bent. Ook jij bent maar een mens, met onzekere momenten.

6. Jij wilt ook in je kwetsbare kanten gezien worden

Dat je dus zelfverzekerd overkomt, betekent niet dat je dat ook altijd bent, zeiden we al bij voorgaande punt. Ook jij wilt kunnen laten zien dat je soms klein en kwetsbaar bent. Je worstelt er soms mee hoe je dit tot uiting kunt brengen, wat kan zorgen voor een innerlijk conflict.

Risico’s van extravert:

Doordat je zo… tja, extravert, overkomt, denken mensen soms dat je oneindig belastbaar bent, omdat je energielevel naar de buitenwereld toe hoog blijft. Zorg ervoor dat je ook af en toe je grenzen duidelijk aangeeft. Probeer niet altijd en overal maar door te denderen, maar blijf in contact met je omgeving én met jezelf. Schaam je er niet voor soms je eens wél terug te trekken en gooi fomo het raam uit: in het leven mis je namelijk altijd wel íets.

Omgaan met de extravert:

Dat de extravert vaak duidelijk aanwezig is, betekent meestal niet dat hij of zij geen oog heeft voor de mensen om zich heen. Laat je stem horen als je gehoord wilt worden, óók als je zelf een introvert bent. Dat betekent niet dat je harder moet gaan praten, ook een introvert kan op zijn of haar manier prima de aandacht trekken. Bedenk je dat een extravert door de extraversie niet opeens meer aankan dan een introvert of een ambivert. Blijf in gesprek over de maximale belastbaarheid.

Las je het artikel over de introvert en het artikel over de ambivert al? Welke ben/herken jij?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *