7 x dingen die de introvert herkent

Mensen die introvert zijn, worden in deze drukke maatschappij waar extraversie de norm is, niet altijd even goed begrepen. Daarom een lijstje met eigenschappen. Handig om te delen met je omgeving als je zelf introvert bent. Ook delen we de ‘risico’s’ en wat je omgeving moet weten over jou. Morgen en overmorgen behandelen we de ambivert en de extravert.

1. Je bent niet per se verlegen, maar observeert

Als introvert kun je nogal eens verlegen overkomen, maar dat hoeft zeker niet per se zo te zijn. Een introvert is veelal een observeerder (wat niet wil zeggen dat hij of zij zich per se een mening vormt) en heeft soms wat tijd nodig om op te warmen. Tot die tijd kijkt hij/zij de kat uit de boom. Het voordeel hierin is dat je bedachtzaam bent en de tijd neemt om een oordeel te vormen.

2. Je bent niet arrogant, maar terughoudend

Terughoudendheid in sociaal contact kan weleens worden aangezien voor arrogantie. Er zullen heus arrogante introverten zijn, maar het is geen vaste eigenschap, net zo min als het dat zou zijn bij anderen.

3. Je houdt heus wel van sociaal contact

Al voel je je vaak één op één beter dan in een grote groep en één op één ben je echt op je best. Sommige introverten (waaronder de auteur van dit artikel) trekken groepen ‘random samengestelde’ mensen niet goed, maar kunnen daarentegen wel prima voor een grote zaal op een podium staan. Waardoor we bij het volgende punt konen.

4. Je houdt niet zo van smalltalk

Veel introverten hebben moeite met koetjes en kalfjes gesprekken en gaan liever de diepte in. Dat maakt hen interessante gesprekspartners, die écht goed luisteren.

5. Je hebt geen hekel aan extraverten

Dat wordt soms wel gedacht. Maar waarom zou je?

6. Je hebt alone time nodig

Om op te laden in drukke tijden, koester jij je tijd alleen. Daarvoor heb je niet veel nodig. Je laadt niet op van feestjes en plekken met veel mensen, maar van middagjes met een boek op de bank. Op de werkvloer ben jij niet iemand die gloreert in drukke kantoortuinen, maar juist op wat rustiger plekken kom jij tot je recht.

7. Soms ben je zeker wel uitgelaten

Zet je jou op een plek waar je je prima voelt, dan kun je echt wel uitgelaten zijn. Of laat jou praten over een onderwerp wat je na aan het hart ligt; dan hangt iedereen aan je lippen. Wat niet wil zeggen dat als je níet uitgelaten bent, je je niet fijn voelt!

De risico’s van de introvert:

Soms moet je oppassen dat je niet een halve kluizenaar wordt. Tegelijkertijd moet je ook uitkijken dat je niet te veel over je grenzen gaat. De sleutel is dus een balans te vinden tussen die twee. Handig is als je omgeving weet hoe je in elkaar zit, dat scheelt onbegrip en awkward situaties waarin jij je onprettig voelt omdat je je anders voor moet doen dan je bent.

Omgaan met de introvert:

Realiseer je dat de introvert soms meer tijd alleen nodig heeft dan gemiddeld, het beste vaart één op één contact (of kleinere groepen). Bedenk dat zwijgen niet betekent dat hij/zij het niet leuk heeft en dat een introvert zich niet stiekem oordelend een mening over je vormt, maar gewoon graag in stilte om zich heen kijkt. Vindt de introvert je aardig, dan zal hij/zij veel voor je over hebben, al is het misschien niet iemand die verbaal heel snel ook die gevoelens zal uiten.

Morgen: dit herkent de ambivert. En vrijdag: dit herkent de extravert.

LEES OOK: GRENZEN… BEN JIJ EEN DUIF, EEN OESTER OF EEN STEKELVARKEN?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *