De 5 x ultieme tips voor geluk volgens onderzoek

David Watson, (o.a.) hoogleraar psychologie van de University van Iowa (intussen emeritis) maakte er zijn levenstaak van om de 5 ultieme tips voor geluk te vinden. Hij kwam door zijn onderzoek tot de volgende 5 conclusies. 

1. Geluk is subjectief

Geluk is niet voor iedereen gelijk, waar ik gelukkig van word, is niet per se waar jij gelukkig van wordt, hoewel er natuurlijk ook dingen zijn die relatief veel mensen gelukkig maken (zoals een zonnige dag of vrolijke muziek). Daarnaast is jouw ervaring geluk vooral een spiegel voor je om te laten zien hoe jij je op de positieve dingen van het leven kunt (blijven) focussen, in plaats van je te laten overspoelen door de negatieve dingen die het leven nu eenmaal ook met zich meebrengt. Volgens Watson maakt het concentreren op je tegenslag, een gevoel van ongeluk alleen maar erger.

2. Afgunst sloopt geluk

Ben jij snel jaloers op de welvaart of het geluk van een ander? Dan lukt het je niet meer om te genieten van wat je zelf hebt. Probeer je dus te focussen op jezelf en op wat er wél is, richt je op tevredenheid. Houd je niet bezig met de rijkdom, bezittingen, het succes, talent of wat dan ook van een ander.

3. Het leven is leuker met anderen

Mensen zijn sociale wezens. Verdriet, vreugde, angst, zorgen, het is fijner dit met anderen te delen dan het alleen te beleven. Vergeet dus niet je relaties te koesteren. Heb je een goed sociaal vangnet, dan kun je beter omgaan met stress.

4. Zin in het leven

Mensen die in hun leven een doel hebben, of een interesse, een bepaalde waarde die belangrijk voor hen is, zijn over het algemeen gelukkiger. Het geeft zin aan en in het leven. Dat kan van alles zijn. Een hobby, een carrière, maar ook religie kan op deze manier extra zin in je leven geven. Ironisch genoeg is de paradox dat het streven naar bepaalde doelen en ze vervolgens bereiken géén extra geluk geeft. Het doel op zich creëert dus het geluk, het bereiken niet zozeer.

5. Blijf actief

Lichamelijke activiteit (en vlak ook geestelijke activiteit niet uit)! draagt bij aan het geluksgevoel. Het blijkt dat mensen die ‘doen’ zich relatief gelukkig voelen. Dit geldt vooral voor lichamelijke beweging, zoals sporten. Overigens hoeft dat niet eens intensief sporten te zijn, een regelmatige wandeling is genoeg om je geluksgevoel te stimuleren (lees over de helende krachten van wandelen dit artikel en luister vooral ook even naar de podcast over het Wonder van Wandelen).

(Bron: Geluk, The World Book of Happiness)

LEES OOK: DIT IS DE WREDE IRONIE VAN ONZE EEUWIGE ZOEKTOCHT NAAR GELUK

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *