Zo ga je van gedachten zijn naar gedachten hebben

Dat denken… Gek word je er soms van. Het houdt maar niet op. Wat je ook doet, mediteren, yoga, muziek luisteren, afleiden… De gedachten blijven maar komen en houden je gevangen in verhalen over jezelf, de ander en de situatie waar je in zit. Soms zouden we ze het liefst weren uit ons hoofd.

Gedachten kun je niet stoppen, ook niet met mindfulness

Maar lieve mensen, gedachten kún je ook niet stoppen. We hebben ze zolang we leven.

Gelukkig maar, want ze zijn superhandig! Tenminste, als je begrijpt hoe ze werken. En hoe je ze vóór je kunt laten werken. Want dan kun jij namelijk je brein gaan sturen in plaats van andersom. En ik kan het niet genoeg zeggen, door een mindfulness training te doen stop je niet ineens je gedachten. En ze veranderen ook niet ineens. Wanneer je jaren mindfulness beoefent heb je nog steeds gedachten. Ook nog steeds die die je wat minder prettig vindt.

Van zijn naar hebben

Mindfulness gaat je leren om te gaan herkennen welke gedachten er zijn.

Hoe jij je verhoudt ten opzichte van je gedachten.

Je relatie met gedachten kan er namelijk voor zorgen dat je je ermee identificeert.

Maar je bent je gedachten niet!

Gedachten heb je, je bent ze niet!

Je kunt een bewuste keuze maken hoe je je ertoe wilt verhouden

Mindful zijn betekent dus dat je leert gedachten te herkennen in het moment, dan kun je namelijk eens gaan onderzoeken hoe ze je aansturen je laten handelen, dikwijls automatisch. Je kunt door mindful te zijn er op een afstandje van kijken en een bewuste keuze gaan maken hoe jij je wilt verhouden tot de gedachten. Daardoor ben je geen speelbal meer, maar oefen je er invloed over uit. Je zit weer aan het stuur, als het ware. Doe ik hier iets mee? Laat ik me meevoeren? Of laat ik deze gedachte passeren en beschouw ik hem, in liefde. Vrijheid in denken en doen komt wanneer je los kan komen uit de identificatie met je gedachten. Dan heb je ze weliswaar nog steeds, maar je loopt er niet meer als een kip zonder kop achteraan.

LEES OOK: STRESS VERLAGEN? GA VERTRAGEN! ZO DOE JE DAT.

Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.

Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. De Online Masterclass heeft daarnaast oefeningen en een handig digitaal werkboek. Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *