Geef je leven géén cijfer

Wat is het gemiddelde cijfer dat jij je leven zou geven? ‘Nou, mijn leven is een zesje op dit moment.’ Veel mensen praten op die manier over hun leven. Coach Krista raadt je aan om dat juist níet te doen…

Wat voor cijfer geef jij je leven gemiddeld? Een 7? Een 5 misschien? Of juist een dikke 10? Ik hecht er eerlijk gezegd niet zoveel waarde aan, aan dat gemiddelde. Want ik kan best een hoog gemiddeld cijfer geven en me toch soms hartstikke rot voelen. Of juist vinden dat ik heel laag scoor en me toch af en toe de ogen uit mijn hoofd lachen.

Het gemiddelde cijfer wat je geeft zegt niet zoveel over je leven

Het gemiddelde zegt niet zoveel. En daar zou je je af en toe best eens wat meer bewust van mogen zijn. Kijk, stel dat je iets heel naars meemaakt. Je verliest bijvoorbeeld je baan. Dat is iets om vreselijk verdrietig van te worden. Zeker als je het naar je zin had, je er veel voldoening uit haalde en je een ontslag niet had zien aankomen. In zo’n geval kan ik me voorstellen dat je je leven op dat moment een schamel vijfje geeft, of zelfs nog lager. Maar het feit dat je je baan verliest zegt helemaal niets over de kwaliteit van je relaties, het geluk wat je ervaart als je onder je vrienden bent, je kinderen een knuffel geeft, of als je, zoals ik nogal graag doe, je voeten in een nieuw paar killer pumps steekt. Je bent je baan verloren, maar dat wil niet zeggen dat je opeens op alle facetten in je leven je hoofd maar moet laten hangen.

De kunst is om de verschillende ‘afdelingen’ in je leven te scheiden

De kunst is om de verschillende ‘afdelingen’ in je leven te scheiden. En in te zien dat er heel veel vlakken in je leven zijn waar volop te genieten valt. Ook al lukt het op sommige andere gebieden gewoon even helemaal niet. Als het je lukt om te genieten van de dingen die wél goed gaan zul je merken dat je daar bergen energie uit haalt. Energie die je weer kunt gebruiken om datgene wat tegenzit aan te kunnen pakken.

Sta erbij stil, huil, stort je hart uit bij een vriendin, omdat het kan

Dit betekent niet dat je niet mag huilen, het betekent niet dat je niet mag toegeven aan het ellendige gevoel dat je soms kan overvallen. Als jij je baan verloren bent, in scheiding ligt of je om een andere reden gewoon hartstikke rot voelt, erken dat gevoel dan. Sta erbij stil, huil lekker uit, stort je hart uit bij een vriendin, sport de benen onder je lijf vandaan of koop een reep Tony Chocolonely. Gewoon omdat het kan. En omdat je je daar instant opgelucht van voelt (nou ja… van die chocoladereep voel je je op de iets langere termijn, namelijk direct als hij op is, waarschijnlijk nog slechter, maar you get the point, right?). En als je eenmaal even hebt toegegeven aan dat rottige gevoel, schenk dan ook aandacht aan wat er allemaal wél lukt. Hoewel het ontzettend verleidelijk is om je hoofd te laat hangen en een deken over je heen te trekken met het voornemen er nooit meer onder vandaan te komen; niet doen! Het is de weg van de minste weerstand, maar ook de weg die je alleen maar verder brengt van waar je zijn wilt; namelijk een plek waar je je fijn, gelukkig en energiek voelt.

Je leven valt niet te waarderen als een gemiddelde van wat je meemaakt

Aristoteles zei het al: ‘Het geheel is meer dan de som der delen.’ Je leven valt niet enkel te waarderen als een gemiddelde van alles wat je meemaakt. Het kwijtraken van je baan hoeft niet automatisch tot gevolg te hebben dat je je minder gelukkig voelt. Deel je leven op in verschillende afdelingen, en dan zul je zien dat er altijd voldoende overblijft om gelukkig van te worden. En als je het moeilijk vind om zelf te zien waar je dat plezier vandaan moet helpen, vraag dan iemand die dichtbij je staat om je daarbij te helpen. Trouwens, als je zo iemand hebt gevonden heb je gelijk je eerste reden voor die glimlach te pakken; er is iemand die van je houdt. (Foto: Eva Balogh/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: WELEENS GEHOORD VAN JE ‘DRIVERS?’ ZE MAKEN JE SOMS ECHT KAPOT…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist