Vervang moeten eens door willen

Moeten. Dat woord gebruiken we met zijn allen de hele dag door. En word je er gelukkiger van? Nee. Dit keer geeft coach Krista tips om minder te moeten in je leven.

Houd eens bij hoe vaak je gedurende een dag het woord ‘moeten’ gebruikt. Waarschijnlijk veel vaker dan je denkt. ‘Ik moet nog boodschappen doen’, ‘Ik moet Pieter even spreken voor hij de deur uitgaat’, ‘Ik moet de was doen’…

Je kunt je bij veel zaken afvragen of het wel echt moet

We moeten zo vreselijk veel van onszelf. Je kunt je bij veel zaken afvragen of het wel echt móet. Ook als je al die dingen niet doet, vergaat de wereld niet en vallen er waarschijnlijk geen doden. Natuurlijk, als je geen boodschappen doet heb je voor vanavond niets te eten in huis en dat is niet wenselijk. Het is handig als je Pieter spreekt vóór hij vertrekt, want hij neemt zijn telefoon nooit op. En als je de was niet doet, heb je morgen geen schone onderbroek om aan te trekken en dat is om voor de hand liggende redenen geen optimale situatie. Maar moet het allemaal? Nee. Nou ja, niet van mij tenminste. Ook niet van de buurvrouw, of je partner, of je baas. De enige van wie jij dat waarschijnlijk allemaal moet, dat ben jij.

ANDEREN LAZEN OOK: WAAROM VERANDEREN ZO MOEILIJK IS… (MAAR HET KAN WEL, HOOR!)

Moeten heeft vaak een heel beladen, negatieve betekenis

‘Moeten’ heeft vaak een heel beladen, negatieve betekenis. Het doet denken aan duwen, aan dwang, aan getrek. Het geeft ons het gevoel dat we geen keuze hebben, dat we voor een voldongen feit staan, dat er voor ons is beslist. En dat is natuurlijk helemaal niet zo. Stel je voor: Je zegt ’s ochtends tegen jezelf: ‘Ik moet de was doen vandaag’ (‘Ik heb geen keuze’, ‘Er is geen andere mogelijkheid’, ‘Het moet gebeuren’). De tijd glipt je de hele dag door de vingers. Voor je het weet zit je ’s avonds uitgeteld op de bank. De was ligt nog steeds op dezelfde plek. Dan baal je, je moest het afmaken, en het is niet gelukt. Als we daar eens een draai aan geven, gaat het zo: je zegt ’s ochtends tegen jezelf: ‘Ik wil graag de was gedaan hebben voor het einde van de dag’ (‘Het zou fijn zijn als dat lukt’, ‘Het zou me voldoening geven’, ‘Het ruimt zo lekker op’). De tijd gaat nog steeds even snel, dus ook dit keer lukt het niet om de was gedaan te krijgen. Tegen de tijd dat je uitgeteld op de bank neerploft denk je: ‘O ja! Die was had ik ook nog willen doen!’ Jammer dat het niet gelukt is, maar waarschijnlijk voel je je een stuk minder geïrriteerd. Het was iets wat je wilde doen, en je bent er helaas niet aan toegekomen.

LEES OOK: VERANDEREN? OP DEZE MANIER LUKT HET JE WEL!

Vervang het woord ‘moeten’ door ‘willen’, ‘mogen’ of ‘gaan’

Als je jezelf weer betrapt op dat je weer van alles moet, vraag jezelf dan eens af: ‘Moet ik dit van mezelf? Waarom? Wat brengt het mij? Is er iets wat ik op dit moment liever zou willen doen? Waarom doe ik dat niet?’
Door bewust te kiezen voor alles wat je doet, geef je aan jezelf continu het signaal af dat je zelf de touwtjes in handen hebt. En dat is veel prettiger dan de dingen doen vanuit een gevoel van verplichting. Zodra je jezelf erop betrapt dat je iets moet, vervang het woord ‘moeten’ dan door ‘willen’, ‘mogen’ of ‘gaan’. Dus: ‘Ik wil Pieter nog even spreken’, ‘Ik ga de was doen’, en.. ‘Ik mág boodschappen doen. Kies ik gelijk een lekker toetje voor mezelf uit.’ (Foto: Christiana Rivers/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES DOOR: BEST EEN GERUSTSTELLEND IDEE: WAT JIJ DENKT IS NIET ALTIJD WAAR.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist