Meer ruimte in je hoofd: chaos in je tas, chaos in je hoofd?

Zo’n tas vol chaos, herkenbaar? Waarvoor staat het symbool en welke gevolgen heeft het eigenlijk? Monique Lutz, professional organizer, legt aan de hand van een praktijkgeval uit hoe je tas representatief kan zijn voor de rest van je leven. 

Haar telefoon gaat, terwijl die tijdens onze afspraken eigenlijk op stil hoort te staan. Verontschuldigend duikt ze in haar tas. Na een paar keer graaien heeft ze het item dat een steeds luider wordend deuntje voortbrengt, nog niet te pakken. Dan keert ze haar tas om en de inhoud belandt op tafel. Ze vindt de inmiddels stilgevallen telefoon waarop in het display een melding staat. Oproep gemist. Onbekend nummer.

Grip op je tas

Ik vraag haar of dat waar ze vandaag grip op wil krijgen, misschien haar tas is. Gegeneerd vertelt Maartje me dat dit haar steeds overkomt. Of ze nou haar telefoon zoekt, een lippenstift, een zakdoekje of een pen, het lukt haar zelden om iets te vinden zonder de hele tas leeg te kiepen. Ze vindt het een goed idee om vandaag aandacht te besteden aan dit gedoe.

Ik vraag haar me te laten zien wat er allemaal in de tas zit en erbij te vertellen waarom.

De opbrengst:
4 pennen, een zonnebril, een sleutelhanger, een notitieboekje, paracetamol, 2 stenen, een make-up tasje, pleisters, kauwgom, zakdoekjes, 2 batterijen, snoeppapiertjes, haar telefoon, los kleingeld, een armbandje, een portemonnee, 5 elastiekjes, panty’s, lippenbalsem, een parkeerschijf, een dikke stift, een kam, een meetlint, een gebutste appel, een borstel, een paraplu, allemaal losse bonnetjes, een flesje water, verfrommelde documenten,
een boek, tandenstokers, een vork.

Het komt er op neer dat ze er nooit bij stilstaat en nooit de moeite neemt om de tas op te schonen

Bij elk voorwerp vertelt Maartje hoe het in haar tas terechtgekomen is. Hoewel ze dat niet van alles meer weet, is dat wel de makkelijkste vraag. Waarom elk item nu nog steeds in haar tas zit, is een stuk moeilijker te verklaren… Eigenlijk komt het er op neer dat ze er nooit bij stilstaat en nooit de moeite neemt om de tas op te schonen.

Hoe lang zit dit in je tas?

We bekijken wat ze echt in haar tas wil, er van uitgaande dat het de moeite waard is om elke dag mee te slepen. Zo blijft er een stapel spullen over die niet meer in de tas hoeft. Ik vraag haar hoe lang dit alles al in haar tas zit. Het verschilt natuurlijk per item, maar het meeste zit er al zeker een paar maanden in. We leggen deze spullen op de weegschaal en wat blijkt? Maartje sleept al maandenlang 1,6 kilo meer spullen mee dan nodig. Elke dag. Bovendien zien de spullen er niet echt netjes meer uit.

Waaróm zit dit in je tas?

Even bewust stilstaan bij wat er allemaal in haar tas zit en waarom ze dat allemaal met zich meesleept, geeft Maartje de drive om er iets aan te gaan doen. Van veel dingen is ze gewoon vergeten dat ze ze ooit in haar tas heeft gedaan, van andere dingen denkt ze dat ‘die nog weleens van pas kunnen komen’. Maartje wil het liefst altijd op van alles voorbereid zijn, maar realiseert zich nu dat dit niet altijd kán en dat haar ‘systeem’ vaak juist voor het tegendeel zorgt. Als ze bovendien bedenkt hoe vaak ze die spullen ‘die nog weleens van pas kunnen komen’ daadwerkelijk gebruikt, blijkt dat bar weinig te zijn. En hoewel ze soms ook aangenaam verrast is wat ze allemaal aantreft in haar tas, het weegt niet op tegen het gedoe van niets kunnen vinden, het verfrommelen van documenten die ze netjes wilde houden en het nodeloos meeslepen van extra gewicht – in meerdere betekenissen van het woord.

Vanaf dit moment gaat Maartje oefenen met twee nieuwe gewoontes:
1) bewust opletten welke spullen ze in haar tas stopt en
2) elke avond bewust even bekijken wat er weer uit kan.
Het kost maar een paar tellen en geeft haar veel meer rust in haar tas… en in haar hoofd.
(Foto: Hai Phung/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.

LEES OOK: DRUKTE IN JE HOOFD, HERKEN JE DAT? DAN HERKEN JE OOK DEZE GEDACHTEN ALS JE PROBEERT TE ONTSPANNEN…

 

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist