We voelen het allemaal wel eens; de dankbaarheid die als een piepklein windvlaagje door je heen wappert als je partner je een kop thee komt brengen, iemand de deur voor je openhoudt, iemand je een lief kaartje stuurt… Coach Krista zegt: oefen in dankbaarheid!
Kleine geluksmomentjes zijn het. En toch zien we ze vaak over het hoofd. Je hebt een dak boven je hoofd, fijne vrienden, iedere dag een lekkere maaltijd op tafel, en veel van die dingen nemen we aan als vanzelfsprekend.
Dankbaarheid voelen en vooral ook tonen heeft grote en duidelijk positieve gevolgen voor ons welzijn. Brené Brown vertelt bijvoorbeeld in haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid‘ dat ze de grootste veranderingen in haar leven te danken heeft aan het actief beoefenen van dankbaarheid.
Dankbaarheid keert bij onderzoeken telkens terug als component van een gelukkig, betekenisvol leven
Al in de jaren 90 van de vorige eeuw pleitte de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman er voor dat de psychologie zich meer zou gaan richten op hoe een gezonde geest zich verder kan ontwikkelen. Uit dit gedachtegoed is de stroming van de positieve psychologie voortgekomen. Er zijn sindsdien ontzettend veel onderzoeken gedaan naar hoe je een gelukkig en betekenisvol leven kunt leiden. Dankbaarheid keert daarbij telkens terug als een belangrijk component. Nu is de een van nature wat meer geneigd dankbaarheid te signaleren en te tonen dan de ander. Maar iedereen kan het leren!
Sta jezelf toe de redenen die je hebt om dankbaar te zijn inzichtelijk te maken en te benoemen
Van twee dankbaarheidsoefeningen is bewezen dat ze dankbaarheidsgevoelens kunnen vergroten. De eerste heeft veel raakvlakken met waar ik al eerder over schreef: schrijf op waar je dankbaar voor bent. Tel iedere dag je zegeningen en zet ze op papier. Hierbij kun je denken aan kleine dingen (‘Ik ben er dankbaar voor dat de lasagne van vanavond goed is gelukt’), maar ook zaken die veel meer impact op je leven hebben kun je opschrijven (‘Ik ben dankbaar voor mijn partner altijd voor me klaar staat’). Waar het om gaat is dat je jezelf toestaat de redenen die je hebt om dankbaar te zijn inzichtelijk te maken en te benoemen.
LEES DOOR: OVER DANKBAARHEID: TAMARAH ZIET HAAR BURN OUT ALS EEN GROOT CADEAU…
Schrijf een brief over je dankbaarheid aan iemand ander en lees hem voor
De tweede oefening vraagt misschien wat meer moed: schrijf een dankbaarheidsbrief aan iemand anders en lees hem voor aan die persoon. Dat is misschien eng, maar stel je eens voor hoe je je zou voelen nadat je die brief hebt voorgelezen! En bedenk je ook: jij bent niet de enige die daar een goed gevoel aan over houdt. Als je je dankbaarheid echt welgemeend uit is dat ook voor de ontvanger een enorme oppepper. De moeite van het proberen waard dus.
LEES DOOR: EEN GOED IDEE VOOR ZELFREFLECTIE: SCHRIJF EEN BRIEF AAN JEZELF, DOE DEZE OEFENING!
Begin eens met je dankbaarheid echt gemeend uit te spreken
Mocht het schrijven van zo’n brief je nu nog wat te ver gaan, begin dan eens met je dankbaarheid echt gemeend uit te spreken. Als je partner je vanavond een kop thee brengt, murmel dan geen half ‘dank je’ uit beleefdheid, terwijl je je ogen gericht houdt op Game of Thrones, maar maak even oogcontact en spreek oprecht uit hoe fijn je het vindt. Dankbaarheid verstrekt sociale netwerken, het bevordert wederkerigheid en verbinding. Als je iemand bedankt voelt die ander zich bovendien gezien en gewaardeerd, ook een groot cadeau, nietwaar?
Tot slot nog een kort filmpje uit een interessant interview met onderzoeker/chiropractor/auteur (specialisme in neurowetenschappen) Joe Dispenza, over dankbaarheid natuurlijk…
(Foto Alef Vinicius/Unsplash)
Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.
LEES MEER: MEER SIMPELE LESSEN IN KLEIN GELUK? HIERZO!