Meer ruimte in je hoofd: ben jij bang voor succes?

Ben jij bang voor je eigen succes, kortom: heb jij succesangst? Ondermijn je je eigen succes misschien wel door onbewust chaos in je leven te scheppen? Professional organizer Monique heeft tips.

We zitten achter haar bureau en bekijken wat er allemaal ligt. Pennen, memoblaadjes, een rekenmachine, een perforator, nietjes, elastiekjes, paperclips. Er liggen wat uitgeprinte documenten, wat boeken en een agenda. Eigenlijk niet eens zo ernstig. Karin laat me haar bureaulades zien. Die puilen uit van de papieren en volgens haar ligt alles door elkaar. Ze vertelt me dat dat ook geldt voor de documenten op haar computer en haar e-mail. Eén grote chaos. Ook stoort ze zich eraan dat er dozen en andere spullen op haar werkkamer staan die nog uitgezocht moeten worden. Ze wil die stoorzenders niet in haar werkkamer, maar kan zich er ook niet toe zetten om die spullen daar weg te halen of uit te zoeken.

Ze is bang voor succes, bang om te te staan voor haar werk

Ik stel Karin een paar kritische vragen over haar situatie en na een paar minuten zie ik dat er een inzicht is. Ze slikt moeizaam en staart verward voor zich uit. Haar wenkbrauwen fronsen en ik geef haar even de tijd om het inzicht verder te onderzoeken. Dan kijkt ze me aan en zegt weifelend: ‘Ik ben bang om succesvol te zijn. Ik ben bang om te gaan staan voor mijn werk, mijn bedrijf, mijn passie. Ik creeër steeds weer chaos zodat ik mezelf daarop kan richten en zo houd ik mezelf klein.’

LEES OOK: VOLGENS MICHAEL PILARCZYK IS SUCCES GEEN TOEVAL. LEES WAAROM NIET...

Mensen gunnen zich vaak hun eigen succes niet

Even is het stil. Het besef dringt tot haar door dat dit echt zo is, dat zij dit echt zo doet. Karin heeft succesangst. Dan zegt ze ferm: ‘Ik wil dat niet meer. Ik wil groeien. Ik wil succesvoller zijn. Ik wil mijn kop boven het maaiveld uitsteken en 100% gaan voor mijn dromen. Niet ooit, in een verre toekomst. Maar nu. Waarom zou ik mezelf dat niet gunnen?’ Daar praten we nog lang over na. Meerdere aspecten hebben hierin een rol: de invloed van haar ouders, de invloed van kinderen die haar gepest hebben, de conclusies die Karin trok. Daaruit is haar succesangst ontstaan.

Ze is zich bewust van haar succesangst en kiest er bewust voor dat niet meer te willen

Nu dit eenmaal helder is, gaat Karin daar zelf mee aan de slag. Ze praat erover met verschillende mensen en leest wat boeken over kwetsbaarheid, jezelf durven laten zien en het loslaten van oude overtuigingen. Ondertussen brengen wij haar bureauladen, computer en e-mail stap voor stap op orde en zoekt Karin de afleidende dozen uit. Haar zelfvertrouwen groeit week na week, evenals haar wil om boven zichzelf uit te stijgen. Ze doorbreekt haar patroon, hoewel dat natuurlijk niet in één keer moeiteloos lukt. Maar ze weet haar werkkamer uiteindelijk op orde te houden omdat ze zich heel bewust is van het patroon en er heel bewust voor kiest dat niet meer te willen.`
(Foto: Mari Lezhava/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.

LEES VERDER: WAT IS SUCCES EIGENLIJK? DAT LEES JE HIER!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist