Waarom kan het op vakantie opeens wél?

Wat zegt de manier waarop vakantie viert over je behoeftes buiten de vakantie? Coach Krista weet dat je er belangrijke informatie uit kunt halen…

Soms lijkt het wel alsof je op vakantie een ander mens bent. Je doet de dingen opeens anders, relaxter. Je doet bovendien ándere dingen; opeens ga je wandelen, stadjes bekijken, je doet spelletjes en zegt: ‘Dit zouden we thuis ook wat vaker moeten doen!’ Om vervolgens thuis weer in dezelfde ratrace terecht te komen en terug te vallen in de welbekende gewoontes. En ach, die spelletjes, daar hebben we toch geen tijd voor. En de wandeling na het avondeten? Misschien morgen…

Waarom doe je het op vakantie dan wél?

Maar waarom kan het op vakantie dan opeens wel? Ja, op vakantie hebben we meer tijd. Maar is het ook niet zo dat je juist tijd moet maken voor de dingen waar je blij van wordt? Ook, nee, juíst, als je druk bent? De dingen waar je blij van wordt geven je energie. En die energie kun je weer mooi gebruiken om de drukte van alledag het hoofd te kunnen bieden.

Let goed op waar je in je vakantie tijd voor maakt en normaal niet

Let eens goed op waar je in je vakantie wel tijd voor maakt. En maak het jezelf vervolgens niet te makkelijk door die dingen weer te laten varen zodra je thuis bent. Als je merkt dat je er op vakantie echt energie uit haalt, maak dan een concreet plan om ze, zodra je weer thuis bent en teruggekeerd in de waan van de dag, te integreren in je dagelijks leven. Genoot je enorm van het dagelijkse spelletje wat je speelde met je kinderen? Zorg dan dat je daar eenmaal thuis ook tijd voor maakt. Schuif de vuile vaat aan de kant en ga het gewoon doen. Het huishouden kan altijd nog. En maakten jullie na het avondeten altijd een mooie wandeling terwijl de kinderen nog buiten speelden? Zorg dan dat je dat blijft doen. Misschien kan dat niet samen, bijvoorbeeld omdat je je kinderen niet thuis kunt laten zonder oppas, maar je kunt wel beurtelings een blokje om gaan. Misschien iets minder gezellig dan samen, maar je zult merken dat je er desondanks tóch van geniet.

Wil je vooral even niets omdat je het gevoel hebt dat je moet opladen?

Wat we op vakantie doen kan veelzeggend zijn. Neem eens onder de loep waar je aandacht op vakantie vooral naar uit gaat. Wil je vooral even helemaal niets omdat je het gevoel hebt te moeten opladen? Dan kan dat best betekenen dat je in het dagelijks leven gewoon te veel hooi op je vork hebt en is het tijd om daar verandering in te brengen. En vind je het vooral leuk om oude stadjes te bezoeken maar kom je thuis je eigen woonplaats niet uit? Misschien is het de moeite waard eens te kijken welke steden in Nederland leuk zijn om te bezoeken.

Je bent overal dezelfde persoon, met dezelfde voorkeuren en behoeften

Wees je ervan bewust dat je overal dezelfde persoon bent, of je nu op een camping in Zuid Frankrijk zit, backpackt in Peru of thuis de spruitjes staat te schillen. En die persoon heeft overal dezelfde voorkeuren, dezelfde behoeften. Hoe je die behoeften vervult mag dan misschien per situatie verschillen, de basis blijft gelijk. Denk daaraan, de volgende keer dat je een vakantie boekt. Of beter nog, als je weer terug bent… (Foto: Xavier Sotomay/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: LARISSA KREEG HAAR BURN OUT TIJDENS DE VAKANTIE: ‘IK LAG DIE HELE VAKANTIE IN HET HOTELBED TE HUILEN…’

Viktor en het vuur is het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Een sprookje door Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter.

'Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan.'
- Dirk De Wachter