Wees eens wat minder streng voor jezelf

Hoe streng ben jij voor jezelf? Coach Krista wil je meegeven dat je weleens een tandje minder streng mag zijn. Toon eens wat meer zelfcompassie!

Stel je eens voor. Je beste vriendin komt bij je langs en barst al bij de voordeur in tranen uit. Ze voelt zich een mislukkeling. Het rapport waar ze keihard aan gewerkt had werd door haar baas niet zo enthousiast ontvangen als ze had gehoopt. En, o ja, die nieuwe jurk? Die kan écht niet, want ze heeft gewoon een Veel Te Dikke Kont. ‘En als moeder ben ik ook waardeloohoos’, snikt ze erachteraan. Wat doe jij? Grote kans dat je je armen om haar heen slaat en haar eens lekker laat uithuilen. Daarna installeer je haar waarschijnlijk met een glas thee op de bank en vertel je haar hoe fantastisch jij haar vindt. Dat je haar moederschap bewondert, dat iedere baas zich zo’n toegewijde medewerker als zij mag wensen. En die kont van haar? Die is prachtig.

De kans is groot dat je voor jezelf keihard bent

Ben je voor jezelf ook zo lief? Wat vertel jij jezelf als je in zo’n situatie zit? Eerlijk? De kans is groot dat je voor jezelf keihard bent. En je bent echt niet de enige; veel mensen zijn voor zichzelf veel strenger dan goed voor ze is. Als ze dingen over het hoofd hebt gezien, waardoor het werk wat ze afleverden niet zo goed was als ze hadden gehoopt vertellen ze zichzelf dat het inderdaad prutswerk was. Kijken ze in de spiegel en vinden ze hun billen te dik, dan noemen ze zichzelf lui, een vreetzak. Vallen ze eens uit tegen hun kinderen, dan zeggen ze tegen zichzelf: ‘Jij kunt ook nooit eens normaal doen!’ Voelen ze zich verdrietig, gekwetst of onzeker, dan vertellen ze zichzelf dat ze zich niet zo moeten aanstellen.

We zijn voor onszelf vaak veel strenger dan we voor onze omgeving zijn

Het zijn misschien extreme voorbeelden, maar wees eerlijk, herken je jezelf er in meer of mindere mate in? En zou je je kunnen voorstellen dat je tegen die huilende vriendin praat op dezelfde manier als je dat doet tegen jezelf? Waarschijnlijk niet. We zijn voor onszelf vaak veel strenger dan we voor onze omgeving zijn. De eisen die we daarmee stellen aan onszelf zijn vaak onhaalbaar hoog. Waardoor we onszelf keer op keer teleurstellen. Want aan die eisen kunnen we helemaal niet voldoen.

BEKIJK OOK: AARDIG VOOR JEZELF ZIJN? ZO DOE JE DAT!

Behandel jezelf zoals je een vriendin behandelt, toon zelfcompassie

Behandel jezelf nu eens net zoals je een vriendin zou behandelen. Toon zelfcompassie. Wees lief voor jezelf. Stel geen onredelijke eisen. En neem jezelf serieus. Als je je rottig en verdrietig voelt, dan heeft het geen zin om jezelf tot de orde te roepen en te zeggen dat je je gewoon moet vermannen. Geef aandacht aan je verdriet, je pijn of je onzekerheid. Dat wil echt niet zeggen dat je erin moet zwelgen. Erken het gewoon. Onderzoek waar het vandaan komt. En kijk waar je echt behoefte aan hebt. Is dat een moment voor jezelf op de bank? Is dat een troostende arm om je heen? Is dat een fijne wandeling? Gun jezelf dat dan. Jij verdient dat. Net zo goed als je vriendin dat zou verdienen. Behandel jezelf zoals je haar zou behandelen. Met mildheid voor jezelf bereik je op langere termijn veel meer dan met ijzeren discipline. Zien hóe streng we zijn voor onszelf? Bekijk dan onderstaand video (tekst gaat door onder de video!):

(Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

VERDER LEZEN: OP DEZE MANIER LEER JE MET MEER ZELFCOMPASSIE KIJKEN NAAR JEZELF…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist