Meer ruimte in je hoofd: hoe jij je eigen chaos creëert

Danielle heeft een probleem met haar was. Althans, zo lijkt het. Maar dat probleem is eigenlijk representatief voor iets groters, ze creëert chaos in haar eigen leven. Hoe? Dit artikel van professional organizer Monique zal vast voor velen herkenbaar zijn…

Altijd stokt het wel ergens in het proces. Danielle krijgt er een sik van. De was. Zit de wasmand niet overvol, dan puilen het wasrek en de droger wel uit. Is alles droog en schoon, dan ligt het in elk geval niet in de kasten… Overal hangen hangertjes met was, er liggen stapels strijkgoed en bergen nog op te vouwen was die de kasten in moet. Het houdt nooit op.

Danielle begint halverwege het verhaal opnieuw aan het begin

Danielle stopt de was in de machine en zet hem aan. Maar daarna gaat het mis. Ze vergeet dat ze de was uit de machine moet en dat het opgehangen of in de droger gestopt moet worden. Daar komt ze vaak pas achter als ze naar bed gaat en dan heeft ze er geen zin in. Niet alleen omdat ze dan simpelweg haar bed in wil, maar ook omdat het wasrek altijd vol hangt met schone droge was en ook de droger nog vol zit. Gevolg: de was blijft in de machine, soms wel een paar dagen. Als ze het er dan uithaalt, ruikt het niet meer zo lekker en is ze geneigd het opnieuw te wassen. Ze begint dus eigenlijk halverwege het verhaal opnieuw. Dit zien we ook op andere gebieden terug, dat ze moeite heeft om een proces goed te organiseren. We bespreken hoe dit komt. Het wassen is een mooie metafoor voor andere processen in haar leven, die ook niet altijd even soepel verlopen. Danielle vindt het moeilijk om overzicht te blijven houden. Daardoor lijkt het soms alsof ook werkprojecten onoverkomelijk ingewikkeld zijn. In de praktijk valt dat mee.

Zelfverwijt helpt niet om de situatie waar je in zit te verbeteren

Het is voor Danielle een drama om alle stappen in het wasproces goed te organiseren. Danielle verwijt zichzelf dat ze lui is en te weinig zelfdiscipline heeft en dat het daarom niet lukt. Dit hoor ik vaak van mijn klanten, maar zelfverwijt helpt niet om de situatie waar je in zit te verbeteren. Het leidt alleen maar tot een negatief gevoel over jezelf. Ik ben van mening dat je het leven zo makkelijk mogelijk moet maken voor jezelf. En dus kijken we hoe we dat in dit geval kunnen doen. We bespreken hoe dit specifieke proces nu verloopt, hoe Danielle zou willen dat het gaat en hoe ze het zichzelf zo makkelijk mogelijk kan maken om de gewenste situatie te bereiken.

Processen stokken vaak als er geen vast of duidelijk verloop in zit

Processen stokken vaak als er geen vast of duidelijk verloop in zit. Daarom is het handig om ze te structureren. Dit doe je door bijvoorbeeld vaste ‘rondjes’ af te draaien, waarbij de ene handeling logisch volgt op de andere. Het is slim als je hebt uitgevogeld op welke momenten jouw proces mogelijk spaak loopt en díe momenten te ondervangen. Het proces moet op een logische manier inpassen in je leven. Dit kun je desnoods oplossen met een soort uitgeschreven schema, als het bijvoorbeeld om ingewikkelder zaken gaat.

Er zit geen routine in het proces van Danielle

Danielle zet de wasmachine aan op de meest uiteenlopende momenten. Er zit dus totaal geen routine in het proces. Op zich is dat geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat zij de was uit de machine vergeet te halen. Ze vergeet simpelweg dat er sprake ís van een proces. Daarvoor bedenken we verschillende oplossingen en daaruit kiest Danielle er één die voor haar zou kunnen werken. We kiezen een vast moment om een ‘check the status‘ in te plannen, dat voor haar logisch voelt, zodat het proces niet stokt (ook handig voor andersoortige processen).

Door op een vast moment te controleren, wordt het een automatisme

Ze besluit om elke avond als ze de kinderen op bed gelegd heeft, direct even te kijken of er een was uit de machine moet. Door dit elke avond op een vast moment te controleren, wordt het uiteindelijk een automatisme dat ze makkelijk kan volhouden. En zo weet ze ook elke avond zeker dat er geen was meer uit de machine hoeft op het moment dat ze naar bed wil. Ze maakt het zichzelf makkelijk door dit te doen zodra ze de kinderen op bed gelegd heeft. Ze is dan immers al boven, het is een kleine moeite om het direct even te doen.

Een kleine, maar vaste aanpassing in je patroon kan je enorm helpen

Wat zou niet helpen? Als ze eerst naar beneden zou gaan om een kop koffie te drinken, wordt het een stuk lastiger om zich ertoe te zetten. Want dan moet je van de bank af komen terwijl je al niet meer in de actiestand bent en weer helemaal naar boven lopen. Daar heb je vaak geen zin in en… doe je het dus niet. Bovendien ga je dan vaak televisie kijken, lezen, in gesprek met je partner of wat dan ook, waardoor je er niet meer aan denkt om de wasmachine te checken. Je bent dan niet lui of ongedisciplineerd – je maakt het jezelf gewoon te lastig om de juiste dingen te doen. Om een proces te blijven volgen. Een kleine, maar vaste aanpassing in je patroon (zoals direct de was checken als de kinderen op bed liggen) kan je dan enorm helpen. Dit geldt natuurlijk niet voor alleen was. Denk ook eens aan je administratie, het betalen van je rekeningen, het zonder stress behalen van deadlines. Elk proces heeft structuur nodig. Zonder structuur, verzandt elk proces in chaos.
(Foto: Veeterzy/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist