Schrijf eens een complimenten brief aan jezelf (en: een openhartig voorbeeld)

Geef jij jezelf weleens complimenten? Waarschijnlijk zelden. Terwijl het heel normaal is om ánderen te complimenteren. Het is heel goed om jezelf eens een welgemeend compliment te geven. Het zorgt voor de nodige reflectie voor wat er goed gaat in je leven.

Complimenten zijn gezond. Maar je krijgt ze natuurlijk niet elke dag. Is ook niet nodig. Maar wat wel héél opvallend is, is dat we onszelf eigenlijk nooit een compliment geven. Omdat dat ongebruikelijk is, of ‘arrogant’. We zijn nu eenmaal calvinistisch. En… als je dat nu eens wél zou doen? Het geeft je namelijk inzicht in wat er allemaal mooi, uniek en jóu aan je is. Het laat je zien welke tegenslagen je hebt overwonnen, hoe het is waarom je staat waar je nu staat.

Schrijf eens een compliment brief aan jezelf. Ik geef zelf maar even het goede voorbeeld. Het voelde in eerste instantie wat vreemd, maar hoe langer ik eraan schreef, hoe meer ik dacht: dit soort complimenten geven we wel aan anderen, maar waarom niet aan onszelf? We zijn altijd zo hard voor onszelf, zo hard zouden we nooit voor een vriend of vriendin zijn. Best spannend om onderstaande brief te delen, ik hoop dat het voor jou als inspiratie dient. Probeer het, het is echt een heel bijzondere en mooie ervaring.

Lieve ik,

Wat ben ik blij dat jij er bent.

Dat is namelijk niet vanzelfsprekend. In het verleden heb je, doordat je enorm gepest werd, weleens gedacht dat het beter was als je er níet was. Dat je niet goed genoeg was. Al begreep je als kind nooit wat je nou zo anders maakte dan anderen. Later ontdekte je dat wat jou anders maakte, je ook uniek maakte. Het feit dat je niet bang was om je eigen weg te kiezen, dat je ging voor waar je in geloofde. Dat werd in je kindertijd genadeloos afgestraft door leeftijdsgenoten.

Je bent later vaak bang geweest om stappen te zetten, je creatieve ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren. Het kostte je bloed, zweet en tranen om over je eigen schaduw heen te springen. Omdat je bang was om te falen. En iets ondernemen, betekent inderdaad dat je kunt falen. Maar: feel the fear and do it anyway. Je weet waar die angst vandaan komt, je pestverleden, het idee dat je ‘het niet waard was‘. 

Er was een burn out voor nodig om je te realiseren dat je de goedkeuring niet van buiten moet krijgen, maar dat die vanbinnen moet komen. Ik prijs je voor de moed om dat te onderzoeken en na jaren van vallen en opstaan, eindelijk onder ogen te zien dat je uiteindelijk zélf verantwoordelijk bent voor je geluk. 

Je hebt, na alles, durven gaan voor waar je écht in gelooft. Je deelt inzichten, onder anderen in je boek ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’, zodat anderen zich niet zo eenzaam voelen, maar troost, herkenning, tips en meer innerlijke rust krijgen. 

Ik vind het knap dat je jezelf goed genoeg vindt nu. Zonder dat je jezelf groter moet maken dan je bent. ‘Je bent genoeg’ is je lijfspreuk geworden en dat gevoel wil je anderen ook geven. En zo is de cirkel rond. 

Liefs, 
Ik

LEES OOK: ZELFCOMPASSIE, DIT ZIJN 9 X TIPS OM WAT LIEVER VOOR JEZELF TE ZIJN…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *