Vraag het Kaat: ‘Ik vrees dat ik door zijn burn out afknap’

Met al je vragen over seks, liefde en stress kun je bij klinisch psycholoog, seksuologe én auteur Kaat terecht. Deze keer: ‘Ik ben bang dat ik op hem afknap, nu hij een burn out heeft.’ 

Joyce (38): ‘Mijn vriend heeft een burn out en is niet te genieten. Hij komt nauwelijks van de bank af, laat staan dat dat we nog ‘romantisch’ zijn. Ik merk dat ik wel een beetje op hem afknap, zo. Wat te doen?’

Kaat: ‘Dat je een beetje op hem afknapt op dit moment is niet zo vreemd: vermoedelijk lijkt hij nu niet meer veel op de man waarop je ooit verliefd geworden bent. Houd jezelf voor dat deze man wel nog in hem zit en op den duur ook weer tevoorschijn zal komen. Niet helemaal zoals je hem kende, maar wel herkenbaar.

Je mág er wel gefrusteerd over zijn, maar communiceer dat niet

Helaas zal je vermoedelijk wel nog wat geduld moeten hebben om een glimp hiervan op te vangen. Mensen met een burn out moeten in eerste instantie leren om terug naar hun lichaam, hun eigen behoeften en grenzen te leren luisteren. Dat wil zeggen dat er op dit moment weinig plaats is voor jouw behoeften. Dat gaat terugkomen, maar nu even niet. Iets wat best frustrerend voor je kan zijn. Dat mag ook. Toch is het belangrijk dit nu nog niet te duidelijk te communiceren naar hem: wanneer je dat gaat doen, ga je vermoedelijk druk creëren bij hem, iets wat meestal averechts werkt. Probeer in plaats daarvan eens te kijken naar wat er nog wél is. Veel is verdwenen, maar er zullen ook stukken van jullie relatie (en zelfs van de romantiek) onaangeraakt/onaangetast zijn. Kun je dit nog zien?

Als hij een burn out heeft, vragen zelfs kleine dingen extra inspanning

Probeer de romantiek in de kleine dingen te zien. Laat hij je uitslapen op zaterdag? Zet hij de vuilnisbakken buiten? Dat lijken kleine dingen, maar zeker als hij een burn out heeft vraagt dit alles extra inspanning van hem: knap dat hij dat toch nog opbrengt. Zeg hem dit ook, dit zal hem vermoedelijk stimuleren en op lange duur pluk jij hier ook de vruchten van! Verder werkt het altijd heel goed om zelf te geven wat je nodig hebt. Je geeft aan op hem af te knappen en meer behoefte aan romantiek te hebben. Probeer deze zelf te scheppen. Je vertelt dat je man vooral op de bank ligt. Steek eens kaarsjes aan en ga bij hem liggen. Geloof me, dat is veel positiever en beter voor jullie relatie dan jezelf op te jagen over wat hij niet doet. Veel plezier samen!

Kaat Bollen is klinisch psychologe, seksuologe en auteur. Ze schreef o.a. ‘Boek der Lusten’, ‘Het schaamhaarboek’ en ‘Het borstenboek‘. Daarnaast is ze regelmatig op televisie te zien (bij bijvoorbeeld Spuiten en Slikken, ze is vaste deskundige bij Galileo). 

Lisa wilde niet met haar echte naam op STRESSED OUT. Ook een vraag voor Kaat? Dat kan anoniem. Stuur ons een direct message op Facebook.

LEES OOK: JE PARTNER HEEFT EEN BURN OUT. (HOE) OVERLEEFT JULLIE RELATIE DAT?

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist