Na de burn out: voorkom de terugval

Als je na een burn out weer aan de slag gaat, heb je je waarschijnlijk voorgenomen om dit nooit meer te laten gebeuren. Je weet welke triggers gevaarlijk zijn en een patroon bij je oproepen. Je hebt nieuwe inzichten opgedaan. Misschien ben je zelfs radicaal veranderd, zo voelt het. Dus als je weer begint, is alles anders. Toch? Ja en nee, zegt Leona. 

Jij bent veranderd. Maar je omgeving waarschijnlijk niet. Die verwacht een herstelde, maar oude versie van jou terug op de werkvloer. Ze willen de hardwerkende, loyale collega terug voor wie niets te veel is en die alles aankan. Die overal enthousiast voor is, zelden nee zegt en energie heeft voor tien. Die het werk boven alles op de eerste plaats zet en alles voor laat wijken. Je omgeving is niet echt voorbereid op een metamorfose. Als je weer aan het werk gaat, dan vinden je collega’s het oké dat je even een paar ochtenden koffie drinkt en alleen maar went, maar daarna moet er gewerkt worden. Het liefst hard.

Zweet uitbreken
Dit is precies de reden waarom veel mensen het zweet uitbreekt als ze weer aan het werk gaan. Ze weten dat ze nieuwe inzichten opgedaan hebben en dat ze veranderd zijn. Maar ze weten ook hoe kwetsbaar ze nog zijn en hoe groot het risico op terugval is. Het oefenen met ander gedrag vond immers voornamelijk plaats in een veilige omgeving, onder begeleiding van een stimulerende en steunende coach, en voornamelijk in privé situaties. Maar nu is de tijd rijp voor de grote stap naar buiten, naar de ‘echte’ wereld.

Je omgeving laten wennen aan je nieuwe ik, is een stevige uitdaging

Hoe leg je je werkgever uit dat je veranderd bent? Dat je niet meer overal ja op zegt, dat je niet elke dag overuren maakt, dat je hard werken afwisselt met een wandeling of een gezellig praatje, dat je niet elke dag 8 uur hoeft te werken om goede resultaten te behalen? En hoe maak je duidelijk dat je nieuwe versie een leukere en zelfs veel effectievere versie is? Je omgeving laten wennen aan je nieuwe ik is een stevige uitdaging. Vergelijk het maar met een auto. Niet zomaar één, maar eentje die super goed en betrouwbaar is. En opeens doet hij het niet meer. Hoe vaak ga je proberen of hij toch niet start? Misschien wel twintig of dertig keer. Je kunt gewoon niet geloven dat hij het niet meer doet. Dat is bijna ondenkbaar. Hij was immers toch…?

Burn out terugval
Dat hebben je collega’s en je werkgever ook met jou. Het is voor hen haast ondenkbaar dat je niet meer doet en bent zoals voorheen. En daarom zullen zij tientallen keren proberen of je niet tóch ingaat op hun verzoek. Of je tóch niet harder wilt werken. Overuren maken. Nog een project oppakken. Je moet van goeden huize komen om staande te blijven en trouw te blijven aan je nieuwe (of herontdekte) waarden. Toch is dat de enige manier om terugval te voorkomen (en daarom is het ook zo belangrijk om je re-integratie ook met begeleiding van een coach of therapeut te doen).

Misschien moet je op zoek naar een werkomgeving waar je nieuwe ik wél tot haar recht komt

Als je omgeving ook op de langere termijn weigert om je betere ik te accepteren, zul je echt op zoek moeten naar manieren om balans in je leven te houden. Misschien lukt dat naast het werk, in leuke en plezierige activiteiten. Zo niet, dan kan het een oplossing te zijn om op zoek te gaan naar een werkomgeving waar je nieuwere, evenwichtiger ik beter tot zijn of haar recht komt…

Leona Aarsen is bedrijfscounselor en psychosociaal therapeut, eigenaar van anderZverder. Ze richt zich op preventie, voorlichting en begeleiding bij stress- en burn out gerelateerde klachten.

Hoe ging het met jou, toen je na je burn out weer aan de slag ging? Praat mee op onze Facebookpagina!

 

 

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist