De volslagen onzin van uit je comfortzone komen

‘Kom uit je comfortzone!’, een veelgebruikte uitroep van coaches en goeroes, maar is dat wel waar ‘the magic happens‘? Vaak niet echt…

Ik heb het zo vaak voorbij zien komen, het plaatje waarop een cirkel staat met ‘Comfortzone’ en dan een pijltje naar een stip daarnaast ‘Where the magic happens‘. Kortom: alle magie gebeurt buiten je comfortzone. Maar ís dat wel zo. Pieter Offermans schreef er al eens een onvolprezen artikel over, dat uitlegt waarom het advies ‘Kom eens uit je comfortzone’ vaak zo’n slecht advies is.

Waar kún je ook echt groeien?

Het antwoord op deze vraag? Die is tweeledig. Aan de ene kant is het goed om te kijken waarin je kunt groeien. En dat is meestal inderdaad niet binnenin het cirkeltje wat je al van haver tot gort kent. Dus vraag je af: waar wil je naartoe? Wat is daarvoor nodig? Wat kun je en wat wil je? En ook: wat moet je beslist niet willen? Aan de andere kant vergeten we vaak dat de groei zich vaak nét aan de randen van je eigen comfortzone bevindt. Je moet je dus afvragen waar jouw ‘comfortzone’ zit en hoe je die kan uitbreiden. En dat laatste vergeten we nog weleens. We denken dat we álles moeten kunnen. Onzin. Ikzelf bijvoorbeeld, onderhoud mijn site en ken veel aspecten ervan, maar de écht zwaar technische ontwikkelingen laat ik over aan iemand die daar veel beter in is, namelijk mijn technische rechterhand Bregje van Your IT-solutions. Ik kan besluiten uit mijn comfortzone te komen en alles zelf te willen leren, maar het is niet waar mijn kracht of interesse liggen. En ook niet waar ik mijn groei vandaan moet halen. Zou ik wel voor kunnen kiezen, maar ik wil mensen helpen om zich goed te voelen en niet de beste IT-er van Nederland worden.

Ik trad uit mijn comfortzone en werd op staande voet ontslagen

Zou ik me wél verplicht voelen om helemaal buiten mijn comfortzone te komen, dan zou ik waarschijnlijk alleen maar een rotervaring hebben. Geloof me, ik heb het echt geprobeerd, ik spreek uit ervaring. Zo heb ik bijvoorbeeld als student journalistiek stage gelopen bij een krant, Het Parool, terwijl ik alles behalve een nieuwsjournalist ben. Ik dacht: ik ben toch journalist, dan moet ik die functie toch kunnen oprekken? Feit was, dat ik gewoon écht geen gevoel heb voor nieuwsfeiten. En zo kwam het, dat ik telkens met allerlei ‘nieuws’ bij mijn stagebegeleider kwam, dat al lang geen nieuws meer was. En wat we ook probeerden, het lukte me niet om er oog voor te krijgen. Uiteindelijk werd ik op staande voet ontslagen en terecht; ik trad dus uit mijn comfortzone en werd op staande voet ontslagen. Overigens was dat een leerzame ervaring waar je u tegen zegt, maar dat lees je hier.

Dingen net buiten je comfortzone die je uitdagen hebben wél nut

Ik heb ook een tijdje copy geschreven voor grote telefonie- en internetbedrijven. Want ja, ik ben een goede copywriter, dus dan moet je toch ook álle copy kunnen writen, of in elk geval dat kunnen leren. Ik kan je intussen vertellen dat dat niet zo is. Het verschil tussen glasvezelkabel en andere vormen van internet… ; mijn copywriting voor die bedrijven was dan ook geen heel lang leven beschoren. Daarentegen heb ik ook dingen gedaan die buiten de rand van mijn comfortzone lagen, maar die me tegelijkertijd uitdaagden, en dát heeft wel nut. Spreken voor grote groepen mensen had ik al wel vaker gedaan, maar nog niet echt vaak. Maar dat wílde ik wél. Dus ben ik daar actief mijn comfortzone gaan oprekken, met als gevolg dat ik nu vaker en vaker spreker ben over stress, burn out en innerlijke rust (informeren over de mogelijkheden kan via het contactformulier). Een online magazine beginnen, was ook niet iets wat al in mijn comfortzone lag. Iedereen die mij kent en met me heeft gewerkt weet dat ik en CMS’en (content management systems) en photoshoppen best een eh… interessante combi was. Maar ik wílde het wel. En daarom besloot ik álle dingen die ik moeilijk vond, gewoonweg te leren. Omdat ik wist dat ik het onder de knie kon krijgen als ik maar door zou duwen. Avonden lang was ik bezig met mezelf te leren deze website te bouwen, te leren photoshoppen, video-editen, enzovoort. Op sommige momenten zat ik scheldend voor mijn computer. Maar dit was wat ik wilde en het was iets waarvan ik wíst dat ik het onder de knie kon krijgen.

Wiskunde zit in mijn cannotzone

Zou ik nu besluiten om wiskundedocent te worden, dan is dat waarschijnlijk bij voorbaat al een verloren wedstrijd. Wiskunde zit namelijk in mijn cannotzone. Ik heb namelijk dyscalculie. En ik ben helemaal niet geïnteresseerd in het vak wiskunde. Dat mogen anderen weer doen, die dat wél interessant vinden en er goed in zijn, zoals Ionica Smeets (toen ze nog een van de ‘wiskundemeisjes’ was, lees hier een openhartig interview met haar…). Het heeft dus niet veel zin om mijn grenzen daarin op te rekken. Het heeft ook niet echt nut voor mijn huidige loopbaan om mijn kennis daarin nu te verdiepen of te verbreden. Je moet dus voor jezelf beslissen of je überhaupt uit je comfortzone wilt komen (want het móet niet, hè, we doen altijd wel alsof het moet), waar je dan op wilt groeien, of dat realistisch is of dat iets in je cannotzone zit.

Onderschat niet wat je kunt

Maar dit allemaal gezegd hebbende, merk ik soms wel dat mensen de grootte van hun ‘zone’ niet zelden onderschatten. Ze denken dat ze minder kunnen dan ze kunnen, en dit is meestal ingegeven door angst. Iets ondernemen geeft immers ook het risico op mislukking, op falen? Allemaal grote woorden die we heel eng vinden, maar die in de praktijk niets anders betekenen dan dat je iets probeert en het lukt niet, tadaa: you learn. Dat is dus óók nog interessant om te bekijken. Zit iets écht in je cannotzone of dénk je dat maar. Maar alleen als je dat wíl onderzoeken omdat je toch voelt dat er iets aan je trekt. Zoals gezegd, ik voel me niet aangetrokken tot het vak van wiskundige, nieuwsjournalist of telefoniecopywriter. Dus daar ga ik me ook niet meer in verdiepen. Geeft alvast veel rust.

Waar zit je zone eigenlijk?

De belangrijkste vraag die je je kunt stellen is: wat ís eigenlijk mijn ‘ZONE’? Een hele tijd geleden, voor ik met stressedout.nl begon, heb ik ook met die vraag geworsteld. Het is namelijk een heel normale en geoorloofde vraag om jezelf (regelmatig) te stellen. Waar word jij gelukkig van? Wat is jouw kracht? Vaak helpt het om daar met anderen, bijvoorbeeld vrienden of een onafhankelijke coach, over te praten of erover te schrijven. Wat zijn de onderwerpen die jij interessant vindt? Wat zie je jezelf telkens doen? Wat zien anderen jou telkens automatisch doen? Kijk wat je kunt leren, waar je uitdagingen zitten. De uitdagingen die je zou willen aangaan. En neem – indien je dat wilt – stappen, klein of groot. Kijk. Dán hebben we het ergens over. Hieronder in de video leg ik het even uit (tekst gaat door onder de video):

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte. 

MEER LEZEN: SOMS IS JE GRENZEN VERLEGGEN JUIST HEEL VERSTANDIG…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *