5x emotionele gewoontes die je wilt afleren (want ze ondermijnen je geluk)

Juist. Deze slechte emotionele gewoontes wil je vanaf nú afleren. Je doet jezelf er namelijk absoluut geen plezier mee, ze ondermijnen je geluk enorm.

1. Iets doen wat je eigenlijk he-le-maal niet wilt

Natuurlijk zijn er dingen die je moet doen. Maar hoe vaak doe je dingen niet omdat je víndt dat ze moeten? Omdat je bijvoorbeeld denkt dat anderen vinden dat je ze moet doen? Een voorbeeldje. Ik ben niet zo van de feestjes, netwerkbijeenkomsten en verjaardagen. Schreef ik ook al eens dit artikel voor 365dagensuccesvol over. Gelukkig weten mensen in mijn omgeving nu over het algemeen wel dat dat écht mijn ding niet is. Een opluchting! (en natuurlijk, als het héél belangrijk voor iemand is, maak ik heus wel een uitzondering).

2. Ja zeggen terwijl je nee bedoelt

Ken je het? Iemand vraagt je iets en voor je het weet, heb je ja gezegd. Terwijl alles in je ‘nee, waarom nu, waarom ik, waaróm?!’ schreeuwt. Met tegenzin doe je waar je ja op hebt gezegd. Dat ga je vanaf nu anders doen, toch? Je gaat jezelf ‘nee’ leren zeggen (met deze tips) en je gaat beter aanvoelen wanneer het wel of juist niet jouw taak is om iets te doen.

3. Jezelf klein houden

Jezelf klein houden, dat doen we vaak uit (valse) bescheidenheid. Maar wie dien je daar nu eigenlijk mee? Zeker niet jezelf. We doen altijd alsof we ‘nog een leven hebben’, maar realiseer je, voor wat we nu weten, is dit een one way ride. Houd jezelf dus niet klein, neem je volle potentie in. Tenzij je daar natuurlijk geen zin in hebt. Je bent niemand iets verplicht en wat succes is, dat bepaal je zelf. Maar jezelf klein houden omdat je bijvoorbeeld bang bent om te falen? Niet doen. Falen bestaat niet.

VERDER LEZEN: SOMS IS FALEN ZELFS JUIST DE WEG NAAR SUCCES…

4. Piekeren

‘Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren’, zei ‘Loesje’ ooit al. En dat is ook zo. Met piekeren ben je bezig met alle mogelijke scenario’s, maar niet met de huidige situatie. En piekeren is iets anders dan je ergens op voorbereiden, anders dan in anticipatie, zit er geen enkele scheppende kracht in (behalve het scheppen van extra zorgen).

LEES DOOR: STOPPEN MET PIEKEREN? IN DIT ARTIKEL VIND JE TIPS!

5. Leven vanuit angst in plaats van liefde en vertrouwen

Wil je leven vanuit angst of vanuit liefde en vertrouwen? Dat is aan jou. Wil je dingen niet doen omdat je bang bent voor de uitkomst? Of ben je nieuwsgierig en vertrouw je erop dat je elke uitkomst aankunt? Elke keer dat je iets hebt gedaan uit liefde en vertrouwen: een dikke plus voor jou!
(Foto: Rodolfo Sanches Carvalho/Unsplash)

LEES DOOR: EEN MOOIE MANIER OM TE KIJKEN WAT JOU NIET LANGER DIENT: DE ZELFREFLECTIE BRIEF!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist