Meer ruimte in je hoofd: zijn je spullen vooral ballast geworden?

Soms veranderen spullen uiteindelijk in ballast in je leven. Dan is het belangrijk om te bepalen: kan ik mijn leven ‘opschonen’? Organizer Monique vertelt aan de hand van een verhaal uit haar praktijk over wat loslaten je oplevert.

Ans wil haar administratie uitzoeken. Ze heeft sinds ze op zichzelf is gaan wonen nooit iets weggegooid, omdat ze voldoende ruimte had om steeds weer nieuwe ordners op te bergen. De noodzaak was er dus niet. En ze hoeft het ook niet te doen omdat ze het nou zo leuk vindt… Maar nu wil Ans schoon schip maken. Ze wil energieker en lichter door het leven wil beetje bij beetje wat overbodige zaken uit haar leven schrappen. Ze realiseert zich dat al die ordners vol papieren energie kosten, simpelweg door daar te staan. Ook al hoeft ze er niets mee, toch voelt ze de zwaarte van al die, inmiddels nutteloos geworden, papieren.

Jarenlang staat het niet in de weg, tot zij verandert…

Ik vind het altijd heel mooi om te zien dat mensen ineens anders kijken naar spullen die ze al jaren in huis hebben. Dit is daar een goed voorbeeld van. Jarenlang staat het niet in de weg en heeft Ans er geen last van. Doordat zij verandert, anders in het leven staat dan voorheen, wordt de betekenis van spullen (of in dit geval papieren) ook anders. En dan kan het zo zijn dat iets waar je voorheen geen last van had, nu voelt als ballast. Daarom is het ook goed om eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld eens per jaar) met een frisse blik naar je spullen te kijken. Passen ze nog bij wie je nu bent en hoe je nu in het leven staat? Vind je het nog fijn om deze spullen om je heen te hebben of is het wel klaar?

Tot je dood blijven je spullen bij je, als je ze niet weg doet

Je moet niet vergeten dat je in de loop van de tijd steeds meer spullen vergaart. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er af en toe ook spullen je huis verlaten, anders slibt je huis vol. En dat is nou net wat er bij veel mensen gebeurt. De enige manier om dat te verhelpen of te voorkomen, is durven inzien dat niet alles bij jou is gekomen om tot je dood (of tot een volgende verhuizing) bij je te blijven. Dat geldt voor spullen, maar zeker ook voor papieren. Maar ja… Waar moet Ans beginnen? Hoe bepaalt ze wat weg kan en wat bewaard moet blijven? En hoe pakt ze het aan? De moed zakt haar in de schoenen en dus volgt ze mijn training ‘Grip op je administratie’ om deze klus aan te pakken. Aan de hand van de opdrachten uit de training zoekt ze map voor map alle papieren uit die ze al die jaren bewaard heeft. Dit is voor haar niet makkelijk, omdat ze niet aangeboren hersenletsel heeft. Het is voor haar een extra uitdaging om het in kleine stapjes te doen en het overzicht te bewaren, maar daar ondersteunt de training haar goed bij.

Het geeft enorm veel ruimte en rust

Nu heeft Ans drie ordners die op een voor haar logische manier zijn ingedeeld. De inhoud van de andere 17 (!) mappen, is weggegooid. Ans kwam rekeningen van gas en elektra tegen van 20 jaar geleden! Het lukt haar nu om alles wat opgeborgen moet worden, apart te leggen en elke week op de juiste plek in de mappen te stoppen. Het geeft haar enorm veel ruimte in de kamer waar al die mappen stonden én het geeft heel veel rust dat dit alles nu op orde is en dat ze het eenvoudig bij kan houden. (Foto: Riki Ramdani/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen. Ook gedoe met je administratie? Monique heeft een online training om je administratie op orde te brengen én te houden: ‘Grip op je administratie’.

LEES OOK: HOUD JE AAN IETS VAST OMDAT JE HET NIET DURFT LOS TE LATEN?

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist