Iemand loslaten uit je leven, dat klinkt zo makkelijk. Maar we maken vaak niet de juiste beweging als we dat willen doen. Hoe zit dat? En hoe laat je iemand dan wél los?
Loslaten vinden we niet makkelijk. Vaak als je iemand wilt loslaten, dan probeer je diegene in de praktijk weg te duwen; eigenlijk ben je er – ironisch genoeg – juist mee in gevecht. Je focust je op de pijn; jullie relatie stopt niets voor niets. Het gevecht ontstaat omdat je die persoon weg wilt duwen, maar je hem of haar door dat actieve proces eigenlijk juist nog vasthoudt. En dan ook nog eens: waarom jullie niet langer samengaan. Daar lopen veel mensen op vast. Wat een getouwtrek; het is niet zo raar dat het niet werkt en je als het ware vastzit in een proces van loslaten…
De ander is als het ware onderdeel van jou geworden
Eigenlijk werkt het zo dat als je iemand gewoon maar ‘laat’, dat diegene dan vanzelf los komt. Alleen… iemand die je probeert los te laten gewoon maar ‘laten zijn’ is super moeilijk! Gelukkig kun je ook iets anders doen.
Diegene is onderdeel van jou geworden
Wil je loslaten op een goede manier maar vind je het moeilijk, dan kan het helpen om je te beseffen dat diegene voor een periode onderdeel van je leven is geweest. En ja, dat is je buurman ook, maar degene die je los probeert te laten heeft ook nog eens veel impact in je leven gehad. Je kan stellen dat diegene onderdeel van jou is geworden. Want zonder die persoon was je niet de persoon wie je nu bent.
Neem dat deel van jou mee waar die persoon impact op had
En nee, dat is geen reden om diegene maar mee te nemen in je leven. Soms is een relatie niet langer goed voor je. Maar je moet wel dat deel van jou meenemen waar diegene impact op heeft gehad. Want anders probeer je een deel van jezelf weg te duwen, een deel van jezélf los te laten. En dat kan helemaal niet.
Het is belangrijk dankbaar te zijn voor wat jullie samen hebben gehad
Het is belangrijk om dankbaar te zijn voor dat wat jullie samen hebben gehad. Dat wat jou gevormd heeft in die periode. De mooie momenten die jullie hebben beleefd. Als je iets naars probeert los te laten is dat een ander geval, maar werkt in principe hetzelfde. Ook van een nare ervaring kun je goede dingen meenemen. Hoe onzinnig dat wellicht ook klinkt.
De emotie raakt er vanzelf vanaf
Probeer diegene dus niet weg te duwen, maar plaats de goede dingen die je van de relatie met die persoon meeneemt, in je hart. Want die goede dingen zijn nu onderdeel van wie jij bent. Als het je lukt om er op deze manier mee om te gaan dan zal de emotie er vanaf raken en sluit je het echt af. En ja, dat heeft soms wat meer tijd nodig dan je wilt. Maar vaak wel veel minder tijd dan je nu denkt.
Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen.