Heb jij last van succes angst? (1/2)

Faalangst kennen we. Maar heb je weleens gehoord van succesangst? Coach Krista vertelt hoe ‘zelfbescherming’ uiteindelijk kan leiden tot een rotgevoel. En… wat ontzeg je jezelf?

We hebben er allemaal wel eens last van; de angst om te falen. De angst om het niet goed te doen, om af te gaan misschien. En die angst verlamt ons. We laten ons erdoor afremmen. Stel je nu eens voor dat je het aandurfde; dat je je lang gekoesterde dromen werkelijkheid zou laten worden. Dat je ze zou najagen en er alles aan zou doen om te slagen in datgene wat je het allerliefste wilt. Wat komt er nu als eerste in je op? Neem even vijf minuten om daarover te dromen. En kom dan weer terug bij dit artikel. En? Glimlach om je lippen? Glans in je ogen? Zag je jezelf al staan op een heel groot podium? Bij de presentatie van je eigen boek? Bovenop de top van een onmogelijke berg? Of middenin de vele kleurschakeringen in je eigen bloemenzaak?

En… daar komen je demonen om de hoek

En nu sta je weer met beide benen op de grond. Want het is natuurlijk wel leuk allemaal, die dromen, maar onhaalbaar, want… En daar komen je demonen om de hoek. Je kunt tientallen redenen bedenken waarom je die dromen nooit werkelijkheid kunt laten worden. Trainen voor die bergbeklimming kun je natuurlijk helemaal niet combineren met je werk en je gezin. Die bloemenwinkel? Hoe moet je dat dan van de grond krijgen? Dat lukt je nooit. Wie zou er nu naar jou komen luisteren als je daar op dat podium een lezing staat te geven? En wie koopt jouw boek? En dus stop je je dromen veilig weg, daar waar ze al jaren zitten, en je gaat verder met het leven van alledag.

Als je succes hebt, val je op. Dan zullen mensen een mening hebben

Wat ben je hier aan het doen? Je beschermt jezelf. Je beschermt jezelf tegen de risico’s die je loopt op het moment dat je je kop boven het maaiveld uitsteekt. Als jij succes hebt, val je op. En als je opvalt zullen mensen zich een mening over je vormen. Wie hoog klimt, kan hoog vallen, ten slotte. En dus blijf je maar veilig met beide benen op de grond staan. Dan kan er ook niets misgaan. Dan kun je niet afgaan, heb je minder te verliezen en is de kans dat men iets negatiefs van je vindt het kleinst.

Word je er gelukkig van als je jezelf klein houdt?

Maar word je er ook gelukkig van als je jezelf zo klein houdt? Bewijs je jezelf echt een dienst? Natuurlijk niet. Het lijkt wel heel veilig allemaal, maar al die dromen die stilletjes in een hoekje liggen te wachten tot je ze tevoorschijn haalt kosten je een hoop energie. Ze lijken misschien weggestopt, maar ze zijn er wél. En daar kun je knap onrustig van worden, ook al ben je je daar misschien niet eens echt bewust van.

Maak het inzichtelijk: zijn je angsten reëel?

Maak eens voor jezelf inzichtelijk welke positieve gevolgen het zou hebben als je het succes behaalt waarover je droomt. Of het nu gaat om geluk, geld, erkenning, wat dan ook, schrijf het allemaal op. Wat is er allemaal mogelijk als je die dromen najaagt en dat succes behaalt? En welke mogelijke negatieve gevolgen kun je bedenken? Zet die ook eens onder elkaar en bekijk ze eens goed. Zijn deze angsten reëel? Wat kun je doen om deze angsten stuk voor stuk weg te nemen? Of ze in elk geval zodanig te verkleinen dat ze niet langer onoverkomelijk lijken?

Maak de angsten inzichtelijk voor jezelf en bedenk oplossingen voor alles wat er mogelijk kan gebeuren. Dan zul je zien dat die dromen opeens een stuk minder onhaalbaar lijken. Kijk naar wat je nu al wél kunt doen om een stapje dichterbij het verwezenlijken van je droom en het verzachten van je angsten te komen. Sta jezelf toe om te groeien. (Foto: Kadirdan Kamiljan/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK DEEL 2: WAT ZEG JE SUCCES ANGST EIGENLIJK? 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist