Vaak denk je dat je veel meer nodig hebt dan eigenlijk het geval is. Gevolg: je sleept onnodig ballast met je mee. Professional organizer Monique legt uit wat je daaraan doet.
Petra wil de spullen in haar woonkamer en keuken uitzoeken. Ze heeft van alles te veel, vindt ze. De kasten staan vol met spullen die ze niet of nauwelijks gebruikt. We starten met de grootste kast in de woonkamer. Petra blijkt veel glaswerk en servies te hebben dat ze nooit gebruikt. Waarom? Het idee is om dit te gebruiken als er veel visite is, maar het komt nooit voor dat ze alles nodig heeft.
Wat heb je nu echt nodig? Een goede vraag…
Ze gebruikt altijd dezelfde schalen, kopjes, glazen, enzovoort. Tja, wie niet? We sorteren alles. Zo kan Petra duidelijk zien hoeveel ze van hetzelfde heeft en wat ze daarvan daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor kan ze snel keuzes maken. Ze vist eruit wat ze absoluut wil houden. Dan blijven de spullen over die ze niet of nauwelijks gebruikt. Er zijn heel veel schalen die Petra nooit gebruikt. Wat heb je nu echt nodig? Een goede vraag.
Het is zonde de spullen ongebruikt in de kast te laten staan
Enkele schalen hebben een bijzonder verhaal. Ze besluit dat die mogen blijven, en ze besluit ook dat ze die schalen gebruiken. Ze vond dat eerst zonde want wie weet zouden ze stuk gaan. Nu realiseert ze zich dat het eigenlijk juist zonde is om ze ongebruikt in de kast te laten staan. Petra zet de schalen vooraan in de kast, zodat ze er gemakkelijk bij kan als de gelegenheid zich voordoet.
Wat overblijft is van emotionele waarde, of vervult een functie
Elke dag loopt Petra met serviesgoed heen en weer tussen de keuken en de woonkamer. Ze haalt het in de woonkamer uit de kast om in de keuken de tafel te dekken. Petra ziet ineens in hoe onhandig dit is, terwijl er in de ruime woonkeuken voldoende ruimte is om het serviesgoed op te bergen. Naar aanleiding daarvan gaan we na de woonkamer in de keuken aan de slag met uitzoeken en reorganiseren. Er gaan spullen weg, en de spullen die blijven worden slimmer opgeborgen. Wat ze over houdt is óf van emotionele waarde, of vervult een functie.
Het is goed regelmatig naar je leven te kijken: wat dient me nog, wat niet?
Het is niet ongebruikelijk dat we blijven vasthouden aan spullen of gewoontes, omdat we dat zo gewend zijn. Ze dienen niet langer hun doel, of vervullen hun functie niet (meer). Daarom is het goed om bij tijd en wijlen kritisch naar je leven te kijken. Wat dient me nog? Wat niet? Wat heb ik en zet ik eigenlijk (te) weinig in? Hoe kan ik mijn leven inrichten zo dat het me helpt, in plaats van dat ik mezelf dwarszit? Hoe ontdoe ik me van mijn ballast?
Je ziet welke mogelijkheden er zijn en wat je niet langer nodig hebt
Een paar dagen later vertelt Petra me dat het nu goed werkt. Ze ziet er niet meer tegenop om de vaatwasser uit te ruimen – want het gaat veel sneller nu ze alles in de keuken kan opbergen in plaats van in de woonkamer – en stelt dat dus niet meer uit. Ook haar man was blij verrast dat zij zo’n simpele aanpassing nooit bedacht hadden. Tja, je kijkt met een professional organizer toch met andere ogen naar je eigen spullen en patronen, waardoor je ineens duidelijk ziet welke andere mogelijkheden er zijn en ook… wat je simpelweg niet langer nodig hebt.
Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.
LEES DOOR: VIND JIJ (SPULLEN) LOSLATEN MOEILIJK? VAAK GAAT HET OM IETS ANDERS…