Maria’s man had ‘n burn out #15: ‘Waarom is papa altijd zo moe?’

Maria’s man had een burn out. De burn out, en het herstel, drukken natuurlijk nogal op het gezin. Maria slaat zich er moedig doorheen, maar het is niet altijd makkelijk. Vooral niet als de kinderen het gaat opvallen dat papa altijd moe is…

Alsof we met twee hoofden geboren zijn, werken mijn man en ik ons met de ene kop in het zand en de ander ferm omhoog dit laatste staartje van de burn out door. Aan mijn mailbox te zien heb ik werk. Ik haal weer wat deadlines, nog steeds gaan die gepaard met duizelingen van mijn kant en die eeuwige rode stressplek op mijn kin die, hoe ik ook smeer, maar niet weg wil.

Hij wil zo snel mogelijk die shit van vorig jaar achter ons laten

Mijn man begon na de vakantie weer met fulltime werken. Zo snel mogelijk er bovenop komen is zijn doel. Zo snel mogelijk die shit van vorig jaar achter ons laten. Wij willen dat alles weer normaal wordt. 

Op een woensdagmiddag kijken de kinderen en ik naar een kinderfilm. Mijn laptop blijft uit, mijn mobiel ligt op de kast en ik dwing mezelf mee te kijken. ‘Binnenstebuiten’ heet de film en als je oudere kinderen hebt, ken je ‘m met de titel ‘Inside out’. Over dat meisje met de poppetjes in haar hoofd die emoties voorstellen. Ook heeft ze een fantasievriendje, een ondeugende olifant die haar in de problemen brengt. Bij de scène waarbij ze afscheid neemt van dat vriendje en het olifantje langzaam verdampt, voel ik mijn wangen gloeien. Hij moet weg, want hij leidt haar elke keer de verkeerde kant op, maar ik wil niet dat hij gaat.

MEER MARIA: VAN HET BEGIN VAN DE BURN OUT VAN MARIA’S MAN TOT NU, ALLES LEZEN? DAT KAN!

Fantasievriendje
Blijf nog even, laat haar nog even kind zijn, wil ik roepen, maar dat kan natuurlijk niet, want mijn kinderen kijken mee. ‘Moet je huilen, mam?’ vraagt mijn dochter die het zelf ook zielig vindt. Ik slik mijn verdriet weg en vraag me af of mijn kinderen ook gedwongen afscheid hebben moeten nemen van hun fantasievriendje en met hun lieve gezichtjes in één klap de grote-mensen-wereld van ruzies, spanning en geldproblemen zijn ingestapt. Ik hoop zo dat ze minder van de burn out hebben gemerkt dan ik vermoed. Ik wens dat ze zich de mooie momenten die we hebben gehad, zullen herinneren. De keren dat we met z’n drieën naar strand gingen. Dat ik zo blij met hen was dat ik wel kon janken. Samen hardlopen in het duin. Die zomeravond met hen en mijn zus. Veel te lang opblijven en sterren kijken. Ik hoop zo dat ze zich dat beter zullen herinneren dan de ruzies, de spanning en alles waar ik nooit meer aan terug wil denken.

Mijn dochter is niet boos, ze huilt niet, ze concludeert het slechts, data papa altijd moe is

‘Waarom is papa altijd zo moe?’ Mijn dochter stelt deze vraag terwijl ze haar brood smeert. Ze is niet boos, ze huilt niet, ze constateert slechts. Waarom hij nooit wat met haar wil doen, vraagt ze. Ik voel dat de bodem van de mand onder mijn gewicht breekt. Ze heeft ons door, al doen we zo ons best om te verbergen hoe we ons voelen en een soort van happy family te spelen. We gaan nog net niet als gezin naar de Ikea.

Werkwaas
Al is de burn out weg, hij staat nog steeds aan de voordeur. De spanning, ook die van nu, zullen ze ongetwijfeld voelen. Mijn man werkt, maar is daarna zo ongelooflijk moe dat hij nog erg vaak rust. In het weekend iets met de kinderen doen, komt nog niet bij hem op, al doet hij wel voorzichtige pogingen een wandeling met ons te maken. Het lijkt wel alsof er een werkwaas voor zijn ogen zit. En hij baalt daar net zo van als wij. Ik ben al maanden aan het koorddansen. Moet van mezelf blijven doorlopen, want zodra ik toegeef aan mijn angst en twijfel weet ik dat ik naar beneden duikel. Het is de spanning van die draak van een burn out die af en toe de kop opsteekt. We willen die burn out dolgraag verslaan, maar we zijn er nog lang niet.

Maria van Beelen, moeder van drie kinderen onder de 8 jaar, is zelfstandig schrijver en journalist voor verschillende bekende tijdschriften. Wil je graag álle artikelen van Maria lezen? Dat kan hier!

ANDEREN LAZEN OOK: ELKE BURN OUT KENT 3 FASES. WELKE DAT ZIJN EN HOE ERMEE TE DEALEN? JE LEEST HET HIER!

 Herken je het verhaal van Maria, van je partner of bij jezelf? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist