De kantoorspeeltuin: waarom het geen heilige graal is

De kantoorspeeltuin. Is dat nou een oplossing voor stress op de werkvloer? Of niet? Hmm… Dat hangt helemaal van je intenties als werkgever af, zegt STRESSED OUT founder Maaike.

Vorige week schreef ik een artikel over stress en onze eis van een ‘quick fix’. Over dat we allemaal graag willen dat er snelle oplossingen komen. Maar we zullen duurzaam te werk moeten gaan en dat zal moeten gebeuren op drie niveaus: maatschappelijk, arbeidstechnisch en individueel. Niet simpel, niet snel, wel duurzaam.

De innerlijke mens
In het artikel stond ook dat ‘kantoorspeeltuinen weliswaar symboolpolitiek kan zijn, maar desalniettemin ook een eerste voorzet.’ Op Linkedin kwamen toen reacties; iemand dacht dat ik kantoorspeeltuinen ondersteun. Maar het gaat mij vooral om het feit dat een kantoorspeeltuin erop kan duiden dat er in elk geval ook over ‘de innerlijke mens’ wordt nagedacht. Echter: dit hóeft niet zo te zijn. Zit duurzaamheid hem in de kantoorspeeltuin?

Steeds meer bedrijven zien dat juist de homo ludens een meerwaarde biedt binnen een bedrijf

In de overgangsperiode naar een bijna volledig gedigitaliseerde samenleving (waarvan de vraag is of we dat moeten willen) is het maar moeilijk om innerlijke mens goed te blijven bedienen als werkgever. Toch zien steeds meer bedrijven in dat juist de homo ludens, de spelende mens, een meerwaarde is binnen een bedrijf. Spelen is absoluut een manier om creativiteit te stimuleren. Om mensen vrij te laten denken. Om te ontdekken. Om onderlinge relaties en de teamgeest te verbeteren. Spelen voedt de creativiteit. Bovendien werkt spelen stressverlagend. Ook dat wordt door steeds meer bedrijven ingezien en misschien juist kan een reden zijn om die kamer met computerspellen te bouwen binnen je bedrijf.

ANDEREN LAZEN OOK: LATEN WE ALSJEBLIEFT OPHOUDEN MET SYMPTOOMBESTRIJDING TEGEN WERKSTRESS…

De schommel als schaamlap
Creativiteitstimulerend, teamgeestverbeterend, stressverlagend… Er is, zo bezien, natuurlijk weinig op tegen om een schommel in je vergaderruimte te hangen of met een glijbaan naar de onderste verdieping te gaan. Maar… wat als het wordt ingezet als een afleiding van de (opgevoerde) druk? Want dat kan óók; als de kantoorspeeltuin betekent dat de werkgever verder niet hoeft te onderzoeken of aan de rest van de behoeften van de innerlijke mens wel wordt voldaan. Aan een gezonde werkdruk bijvoorbeeld. Aan goede onderlinge arbeidsrelaties. Aan genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Aan mogelijkheden tot professionele ontwikkeling. Enzovoort. Het kan ook zo zijn dat de homo ludens een verkapt vehikel is voor een extra turbo op de homo productivis (sic!). We hebben een speeltuin, dus dan niet gaan zeuren over die overuren en stress, hup dóór (dit kun je ook doorvoeren op andere symboolpolitiek, denk aan extra-avocado’s-bij-de-lunch, een snoepmuur of sporten-als-onderdeel, terwijl de druk evenredig wordt opgevoerd met het aantal avocado’s). Tja. Dan is die schommel in het ergste geval niet meer dan een schaamlap voor een heel ander probleem…

(Foto: Unsplash/Enis Yavuz)

LEES VERDER: ‘WEG MET DE KANTOORTUIN!’, DAT IS WAAR PIETER HARTSTOCHTELIJK VOOR PLEIT…

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op onze Facebookpagina!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist