Maria’s man had ‘n burn out #13: ‘Ik hoop dat hij het redt zonder mij’

Maria’s man had een burn out. En dat weegt nogal op het gezin. Hoe ga je daar als partner mee om? Maria van Beelen vertelt er elke week openhartig en soms hartverscheurend over.

Die burn out is eigenlijk een soort gremlin. Daarmee bedoel ik: als je hem aandacht geeft, begint-ie tegen je te praten. Geen aandacht is ook niet handig, want dan heeft hij zich, voor je het weet, in een bad verschanst, zich vermenigvuldigd en zitten er overal gremlins in huis en in ons geval in onze kop. Verdelgen is het beste middel en dat doen we door in beweging te blijven. 

Er moet gewerkt, gezorgd en ontspannen worden. In vredesnaam, ontspan, zeg ik tegen mezelf. Met mijn zusje staat een nachtje weg gepland. Ik vind het lastig om thuis los te laten. ‘Kan ik wel weg?’ vraag ik hem. ‘Jazeker,’ zegt hij.

We waren samen leuk. Nu hij fulltime aan het werk is, lijkt hij thuis weer afwezig

De zomervakantie was heerlijk met elkaar en ik meende mijn man terug te zien zoals hij een paar jaar geleden was: betrokken, lief en grappig met de kinderen. En we waren samen leuk. Nu hij fulltime aan het werk is, lijkt hij thuis weer wat afwezig. Ik ga een nachtje weg om op te laden. Iets spotgoedkoops en ook nog leuk via vakantieveilingen. Ik hoop dat mijn man het redt zonder mij. Dat hij hulptroepen inschakelt, wie of wat dan ook. Hij zegt dat het oké is, het is maar één nachtje en hij heeft in de vakantie lekker kunnen uitrusten.
 Met mijn zusje is het heerlijk. We genieten van de laatste zomerzon en raken niet uitgepraat. Goh, ik was vergeten hoe ik met haar kan lachen. Wat heb ik haar gemist toen ik geen zin had in mensen om me heen en mijn zonnige humeur liet verpesten door een wolk van zorgen en het gevoel alleen te staan. Nee, kom op, aan leuke dingen denken nu.

LEES MEER: HOE ZAT HET OOK AL WEER? BEGIN DEZE SERIE BIJ DEEL 1…

Extra knuffel
We gaan lekker shoppen, verrukkelijk Italiaans eten en we hebben gesprekken die ik hier niet kan herhalen. Hondsmoe van alle indrukken kom ik na het nachtje blij thuis. Bij mijn kinderen die ik weer even extra knuffel. Ik vraag aan mijn man hoe het is gegaan en hij zegt dat het goed ging. Ik vertrouw daar maar op. 

Na het nachtje weg zit ik alweer met mijn hoofd bij de verjaardag van onze middelste zoon. Ik denk dat hij het meest te verduren heeft gehad van afgelopen tijd. Met z’n driftbuien, drukke karakter en het bedplassen is hij veranderd in een totaal ander ventje. Mijn zorgen over hem verjaag ik door er bewust even bij stil te staan hoe blij ik ben dat mijn man met hernieuwde krachten weer fulltime aan het werk is. Dat we niet meer op elkaars lip zitten. Rust in huis, meer rust voor onze kinderen en hopelijk vertaalt zich dat in blije gezichtjes en droge matrassen.

Ik wil nooit meer zo’n depressief feestje als vorig jaar

We gaan de verjaardag van onze zoon goed en overdadig vieren dit keer. Ik wil nooit meer zo’n depressief feestje als vorig jaar toen de grauwheid in het hoofd van mijn man terrein begon te winnen door zijn burn out. En we als twee verdorde vogeltjes op de bank het bezoek ons huis uit keken. Deze verjaardag voel ik diezelfde vermoeidheid, maar gelukkig is mijn man er weer om me bij te staan. We hebben taart en cadeautjes. Mijn zoon is behalve druk en gespannen ook een beetje blij. Ik probeer zijn gezicht in te prenten. 

Na de verjaardag open ik mijn laptop. Als een gek moet ik weer aan het werk. Ik wil nooit meer op hetzelfde financiële niveau als vorig jaar zitten. Geen idee hoe ik het ga doen, maar ik ga het doen. Ik ga het redden. Ik moet het redden. In beweging blijven en zorgen dat die gremlins geen tijd hebben om zich in ons huis te nestelen en buien van zwaarmoedigheid te verspreiden. Poetsen, werken, leuke dingen doen. Eigenhandig ga ik ervoor zorgen dat die beestjes worden uitgeroeid. Al wil ik niet weten hoeveel er nog steeds in ons huis en in mijn kop zitten.

(Foto: Unsplash/Rawpixel)

Maria van Beelen, moeder van drie kinderen onder de 8 jaar, is zelfstandig schrijver en journalist voor verschillende bekende tijdschriften.

Herken jij Maria’s verhaal? Praat erover mee op onze Facebookpagina, óf sluit je aan bij de besloten Facebookgroep.

ANDEREN LAZEN OOK: WAT KUN JIJ DOEN ALS JE PARTNER EEN BURN OUT HEEFT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist