Lieve Astrid: ‘Van stress ga ik zo snaaien’

1

Astrid de Jong is radiomaker, dj, moeder en stresskip, ze is op Twitter, Instagram en Facebook te vinden onder de naam astridislief. Elke vrijdag geeft ze wijze raad in onze rubriek: Lieve Astrid.

Lieve Astrid,
Als ik me gespannen voel, dan ga ik snaaien. Dat klinkt niet als een enorm probleem, maar ik merk de laatste tijd dat ik aankom. En toch lukt het me niet om die chipszak weg te leggen. Door het snoepen of snaaien vergeet ik even mijn stress. Weet jij wat ik daaraan kan doen?
X Ikwilstoppenmetsnaaien

Lieve Ikwilstoppenmetsnaaien,

Tja, dat klinkt natuurlijk alsof je de bron van de stress aan moet pakken, want oplossingen om te stoppen met snaaien geven, dat is pure symptoombestrijding. Maar ik doe het toch, want als je aankomt terwijl dat niet wilt, geeft dat ook weer stress. Ik ben zelf helemaal gek op alles met chocola, en heb ook periodes dat ik er niet af kan blijven. Dus ik heb inmiddels wel wat tips uit eigen ervaring.

Een uur verder
Wat een beetje helpt is: eerst een kop thee zetten en heel rustig leeg drinken, een vriendin bellen, of eeeeeeeeeven je facebookaccount updaten. Voor je het weet ben je een uur verder en ben je helemaal vergeten dat je een zak chips wilde gaan pakken. Soms is het ook gewoon een gewoonte die is ingesleten. Zo koop ik tegenwoordig bij het tankstation een flesje water. Dure hobby, maar vroeger nam ik chocola, en dat is ook duur, en ik werd er ook dikker van.

Een post-it briefje met een vraagteken, dat helpt ook

Maar eigenlijk is het ook heel handig dat je zo’n herkenbare uiting hebt van stress. Dus plak even zo’n geel post-it briefje op de kast of la waar je de chips bewaart (al kun je dat beter helemaal niet meer kopen natuurlijk, als het je zwakke punt is) met een vraagteken erop. En in plaats van dat deurtje of de la meeteen open te doen, probeer op zo’n moment voor jezelf even op te schrijven waaróm je stress voelt en wat je zou kunnen doen om die stress op langere termijn te lossen? Maak even een wandeling om je gedachten te ordenen, dan kun je daarna jezelf een schouderklopje geven. Je hebt dan misschien nog steeds stress, maar je hebt in ieder geval even voor je lijf gezorgd in plaats van het vol te stoppen met zout en vet!

Liefs, Astrid

Ook een vraag voor Lieve Astrid? Stuur hem via stressedoutnl@gmail.com of stel hem (via direct message) op onze Facebookpagina. Je vraag wordt anoniem behandeld. 

LEES VERDER: Wat doet stress eigenlijk verder met je lichaam? Eveline legt het uit!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist