Thuis lesgeven: hier 7 x tips van de pro (met handig schema)

Een half jaar lang gaf Sonja haar kinderen zelf les. Ze reisde samen met haar gezin in een Volkswagenbusje door Europa, omdat ze behoefte had aan extra quality time met haar dierbaren. Ze schrijft nu een boek over die tijd. Alle ouders die de komende periode noodgewongen vierentwintig uur met hun kind(eren) doorbrengen, roept ze op om mild te zijn naar zichzelf én de kinderen toe. ’Neem de tijd om te wennen.’ Speciaal voor STRESSED OUT geeft ze tips om thuisonderwijs zo aangenaam mogelijk te maken.

1. Knijp af en toe een oogje toe

Neem de tijd om aan deze nieuwe rolverdeling te wennen. De kans is groot dat je kind de eerste dagen geen zin heeft om onder jouw toeziend oog met schoolopdrachten bezig te zijn. Knijp daarom af en toe een oogje toe. Besef dat deze onverwachtse veranderingen en de onzekerheden en angsten die daarbij gepaard gaan veel impact kunnen hebben op je kind.

2. Doe het op je eigen manier

Geef je eigen draai aan het lesgeven. Het is goed om met een basispakket van school te werken, maar het is vooral belangrijk dat het leren voor zowel jou als je kind leuk is. Wees eigen in je manier van onderwijzen. Je hoeft het niet op dezelfde manier te doen als de juf of meester van je kind.

3. Wees niet continu met school bezig

Besef dat je kind de komende weken privéles krijgt. Het is waarschijnlijk niet nodig om continu, dus van half negen ’s ochtends tot circa drie uur ’s middags, met schoolopdrachten bezig te zijn. Heeft je kind moeite met bepaalde vakken? Gebruik deze periode om extra bijles te geven.

4. Organiseer gastlessen

Laat opa of oma of iemand anders uit je omgeving af en toe een gastles geven. Dat kan bijvoorbeeld via Facetime. Dat is speciaal voor je kind en het geeft jou even rust in deze bewogen periode.

5. Plan individuele lesmomenten in

Heb je meerdere kinderen? Plan individuele lesmomenten in. Neem tijdens deze momenten wat lekkers mee, zodat het écht een onvergetelijk feestje wordt voor jullie allebei.

6. Maak een schema (maar ook uitzonderingen)

Het is handig om een soort basisschema te maken waar jullie je aan kunnen vasthouden. Bijvoorbeeld (bij een iets ouder kind):

8.45u – 9.15: Ontbijt
9.15u – 10: Rekenen
10u –  10.15: Tienuurtje
10.15u – 11: Spelling
11u – 12: Taal
12u – 13: Lunch even even een wandeling maken
13u – 14: Eigen tijd
14u – 15: Resterende opdrachten die nog niet af zijn afmaken
15u – 16: Iets leuks (liefst creatiefs) doen samen, knutselen, schminken, bouwen, mode ontwerpen, een toneelstuk bedenken
16u: Klaar! Tijd voor een hapje en een drankje en relaxen op de bank (als je wilt kun je je kind nog online iets leerzaams én leuks laten zien, dat vind je in dit artikel terug, bij punt 9, deel 2).

6. Doe een stapje terug

Doe je aan yoga of mediteer je regelmatig? Leer het je kind! Dit is dé periode om met elkaar een stapje terug te doen.

LEES OOK: WAAROM LEREN KINDEREN DIT NOG NIET OP SCHOOL?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *